Visst funkar det med solelparker i Sverige. Men stora tak i söderläge är och förblir populärare för solelsproduktion.
Varberg Energi och Solkompaniet arrangerade seminariet ”Solelparker – funkar det i Sverige?” under Almedalens soliga onsdagseftermiddag. Och eftersom Varberg Energis vd Björn Sjöström som äger Sveriges största solelpark, Solsidan, var en av talarna, och Solkompaniets Johan Öhnell en annan, fick den i och för sig initierade publiken, svaret: att det fungerar.
– Visst det har gått snabbare och gett bättre utdelning än vi förutspått. Vi har varit igång ett år, och det har gått felfritt. Och intresset från andra är väldigt stort. Då vi vill utvidga det hållbara är det självklart för oss att satsa på solel i stor skala. Men det är samma premisser som för vindkraft, bra affärsidé, bra goodwill, men vi behöver högre elpriser för att det ska bli bra lönsamhet. Och det är långa investeringar, vi räknar på 30 år, sa solbrände Björn Sjöström.
– Det är så viktigt att någon verkligen är först, och inte bara pratar om det. Då kan vi se hur det blir, och lära oss. Bli inspirerade, förklarade Johan Öhnell, ordförande i Solkompaniet.
Björn Sjöström förklarade också var och hur man ska anlägga solelsparker. Att inte bara söderläge och många soltimmar är viktigt, utan också vind för att kyla solcellerna och höja verkningsgraden, samt inte minst bra infrastruktur – i form av starkt elnät.
– Sen gör det inget att vår park syns bra också. Solsidan ligger bredvid E6:an och 40 000 bilar per dygn åker förbi och ser vår park. För även om vi här inne vet en hel del om solenergi, är det fortfarande många som knappt känner till det. Det blir en del i marknadsföringen.
Det finns en hel del solelparker runt om I Sverige och under seminariet kom det fram att man planerar att bygga både i Luleå och Skellefteå. Men ännu inte lika stort som i Varberg, som är på sex hektar är 9312 paneler stort och har 15 000 kvadratmeter solcellsyta. Det kostar ungefär 55 öre kW/h att producera, och det är ju mer än vad elen går att sälja för.
Påhejade av moderatorn Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige, fick de två herrarna diskutera med LRF:s energiexpert Elina Matsdotter. Om bland annat Solelparker fungerar och vad jordbruket tycker om att fin åkermark blir till energiparker.
– Solelen är populär bland lantbruket, utan tvekan. Men det handlar nästan uteslutande om solceller på de stora taken, ladugårdstak som ofta ligger söderläge, där tegelpannor byts ut mot solcellspaneler. Men visst vill man värna åkermarken, eller se till att marken gör så stor nytta som möjligt, menade Elina Matsdotter.
– Jo, jag förstår bönderna i Halland som tycker det är märkligt att använda åkermark där det går att producera mat på till solelsparker. Men kom ihåg att solelsparker inte förstör åkermark, marken går lätt att återställa.
Diskussionen om parker landade i att det fungerar, men främst längst kusten. Men att det ännu så länge handlar solelen till största delen om tak.
– Vi har väldigt bra tak i Sverige, och många och stora tak. Använder vi bara en fjärdedel av de ”bra” taken skulle det kunna ge tio procent av elproduktionen i hela landet inom femton år. Fördelen med att sätta solceller på tak är ju att förbrukningen sker på samma ställe. Visst, 80-90 procent kommer handla om tak under den närmaste tioårsperioden, men vi har mycket mark som liggar i träda som går att använda till energiproduktion.
– Jag är glad varje morgon jag ser mina solceller på taket. Det är viktigt för Sverige – och för världen. Att få vara här och boosta solceller är väldigt kul, menade Svante Axelsson glatt. Man börjar se skillnad, transformationen av världens hela elsystem är på gång. Och måste vi tacka tyskarna för. De var först, tog den största kostnaden. Krama en tysk när ni får möjlighet!, sa Svante Axelsson och fick salen att skratta.
Text: Jalmar Carlson Foto: Magnus Grimstedt
Bildtext: Glada miner. Inspirerande moderatorn Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige får bland andra Solkompaniets Johan Öhnell, LRF:s Elina Matsdotter och Varberg Energis Björn Sjöström att skratta under det lättsamma seminariet i Almedalen om Solelparker.
Nyhetsbrev
Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!