SolkompanietNyheterHojning av skattegrans till 500 kilowatt

Två montörer från Solkompaniet går på tak med en solcellsanläggning

Igår kom det lagförslag som regeringen aviserade i budgetpropositionen i september. Det innehöll inga överraskningar, gränsen för energiskattebefrielse för egenproducerad el  höjs från 255 kilowatt till 500 kilowatt. Lagförslaget går nu på remiss och lagen föreslås träda ikraft 1 juli 2021. Det är bra att det konkreta lagförslaget kommer redan nu, för det gör att alla som funderar på att bygga 255-anläggningar nästa år kan planera för att använda mer taktyta!

Regeringen ser dock inte att det finns någon möjlighet att ta bort skattskyldigheten för de som har många anläggningar som är mindre än 500 kilowatt men där den totalt installerade effekten är över 500 kilowatt. De sänker istället nedsättningen av energiskatten från 0,5 öre till noll. Sänkningen får självklart minimal betydelse, utan konsekvensen av att skattskyldigheten finns kvar blir att all den administration som följer av att vara skattskyldig också finns kvar. Det är ett problem för alla med många elabonnemang på samma organisationsnummer, eftersom skattskyldigheten även gäller inköpt el. Det innebär att kommuner och regioner med tusentals elabonnemang hör till dem som berörs i första hand.

Solelkommissionen, som är remissinstans, arbetar vidare för att förbättra förutsättningarna för solel. Vårt mål är att gränsen ska tas bort helt som ett nästa steg efter höjningen till 500 kilowatt.

Läs lagförslaget

Vad är Solelkommissionen?

Solelkommissionen är ett nätverk som vi på Solkompaniet drog igång år 2015. Idag består vi av fem bolag som aktivt arbetar tillsammans för att förutsättningarna för solel ska förbättras och att solel år 2030 ska stå för tio procent av Sveriges elbehov.

Solelkommissionen består av HSB, IKEA, Vasakronan, Solkompaniet och Telge Energi.

Läs mer om vårt arbete i Solelkommissionen

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Årssummering 2023 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-18

Summering av 2023

2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...