SolkompanietNyheterFastighetsägaren NREP tillsammans med Axfood bygger Nordens största soltak i Bålsta

NREP-Logicenters

Fastighetsägaren NREP:s logistikgren Logicenters står återigen bakom investeringen av Nordens största soltak. Solelanläggningen ska byggas på hyresgästen Dagabs toppmoderna och högautomatiserade logistikcenter i Bålsta utanför Stockholm, och förväntas ge en effekt på ungefär 8,9 MW vid full drift. Solkompaniet har fått förtroendet att projektera, installera och underhålla anläggningen.

Drygt 16 550 högkvalitativa bifacial-paneler levererade av solelgrossisten IBC SOLAR AB ska installeras på en yta om cirka 80 000 kvadratmeter. Vid full drift förväntas anläggningen producera ungefär 7,8 GWh solel om året, vilket kan ta en elbil närmare 1 000 varv runt jorden.

- Omställningen behöver skyndas på och därför är det glädjande att se NREP, Logicenters tillsammans med Axfood:s inköps- och logistikbolag Dagab gå i täten för att ställa om energiförsörjningen i Sverige. Logistikcentret är toppmodernt och solelanläggningen kvalar in bland Europas största soltak. Vi är stolta över att fortsätta samarbetet med NREP, Logicenters och Axfood samt att installera ett nytt rekordstort soltak med IBC SOLAR:s högkvalitativa solpaneler, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet.

Axfood var tidigt ute och satsade på solceller då de vid 2013 tillsammans med Solkompaniet installerade en första större solcellsanläggning på Dagabs lager i Backa, Göteborg. NREP har en långvarig satsning på grön elproduktion med målsättning om att ha en helt koldioxidneutral fastighetsportfölj år 2028. En viktig del i att nå hållbarhetsmålet är därför att nyttja Logicenters logistikfastigheters stora tak till att producera förnybar solel, och redan 2025 siktar de på att producera förnybar solel på bolagets samtliga logistiktak.

- Vi måste skyndsamt ställa om för att nå IPCC:s målsättning om netto noll 2050 samt för att kunna hantera elektrifieringen av samhället. Logicenters är en ledande utvecklare och ägare av moderna logistikanläggningar i Norden och har totalt två miljoner kvadratmeter logistikutrymme. Vi har höga hållbarhetsmål och vi fortsätter att investera i hållbara lösningar så som i solceller, och ser därför våra logistikfastigheters tak som en mycket god tillgång att bygga förnybart på. Vårt mål är bland annat att vara klimatneutrala till 2028, där en klimatneutral drift är en viktig hörnsten. Att vi tar vara på den fantastiska potential som våra logistiktak har bidrar bland annat till minskade driftkostnader och att vi kan nå våra hållbarhetsmål, samtidigt som vi hoppas kunna inspirera fler aktörer att göra samma sak, berättar berättar Matthias Kettelhoit, CEO på Logicenters.

Antalet stora anläggningar ökar

Under året kommer fler stora solelanläggningar på tak att byggas i Sverige, så som Coops satsning i Eskilstuna där en takanläggning om 6,1 MW i installerad effekt ska uppföras.

- Det är jättekul att antalet stora solelanläggningar ökar och vi uppmanar alla fastighetsägare och hyresgäster som har stora, platta tak att bygga förnybart. Utan solceller är taken en outnyttjad resurs som står och kostar pengar. En stor solelanläggning på tak är en lönsam affär som bland annat bidrar till sänkt driftkostnad och ökad klimatnytta som dessutom kan hjälpa er nå era hållbarhetsmål, avslutar Axel Alm.

Preliminära fakta om solelanläggningen
- 80 000 kvadratmeter, cirka elva fotbollsplaner
- Drygt 16 550 högkvalitativa och långsiktigt hållbara bifacial-paneler levererade av solelgrossisten IBC SOLAR AB
- Installerad effekt om cirka 8,9 MW vid full drift. Det motsvarar en årlig produktion på cirka 7,8 GWh.

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Samtycke(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

Axel Solpark
Nyheter
Solparker
2023-01-30

Över 400 markbaserade solparker i limbo?

En ny kartläggning från länsstyrelsen visar att över 400 markbaserade solparker väntar på besked att få...
Varberg Norra_20210927 (1)
Nyheter
Storskalig solel
2023-01-27

De 7 största händelserna under 2022

Om du skulle summera solelåret 2022 med ett ord, vad skulle det vara? Om du frågar oss så skulle det var...
Solgrid Mörghult 3
Nyheter
Solceller på mark
Solparker
2023-01-25

Solgrid, Encavis och Solkompaniet bygger ytterligare en solcellspark tillsammans

Den internationella solparksutvecklaren Solgrid och den internationella vind- och solparksoperatören Enc...
+

Har du en lämplig yta för att sätta upp solceller?

Med kunden i fokus levererar vi kvalitetssäkrade tjänster och produkter för långsiktig hållbarhet. Kontakta oss idag!

Kontakta oss