NREP-Logicenters

Fastighetsägaren NREP:s logistikgren Logicenters står återigen bakom investeringen av Nordens största soltak. Solelanläggningen ska byggas på hyresgästen Dagabs toppmoderna och högautomatiserade logistikcenter i Bålsta utanför Stockholm, och förväntas ge en effekt på ungefär 8,9 MW vid full drift. Solkompaniet har fått förtroendet att projektera, installera och underhålla anläggningen.

Drygt 16 550 högkvalitativa bifacial-paneler levererade av solelgrossisten IBC SOLAR AB ska installeras på en yta om cirka 80 000 kvadratmeter. Vid full drift förväntas anläggningen producera ungefär 7,8 GWh solel om året, vilket kan ta en elbil närmare 1 000 varv runt jorden.

- Omställningen behöver skyndas på och därför är det glädjande att se NREP, Logicenters tillsammans med Axfood:s inköps- och logistikbolag Dagab gå i täten för att ställa om energiförsörjningen i Sverige. Logistikcentret är toppmodernt och solelanläggningen kvalar in bland Europas största soltak. Vi är stolta över att fortsätta samarbetet med NREP, Logicenters och Axfood samt att installera ett nytt rekordstort soltak med IBC SOLAR:s högkvalitativa solpaneler, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet.

Axfood var tidigt ute och satsade på solceller då de vid 2013 tillsammans med Solkompaniet installerade en första större solcellsanläggning på Dagabs lager i Backa, Göteborg. NREP har en långvarig satsning på grön elproduktion med målsättning om att ha en helt koldioxidneutral fastighetsportfölj år 2028. En viktig del i att nå hållbarhetsmålet är därför att nyttja Logicenters logistikfastigheters stora tak till att producera förnybar solel, och redan 2025 siktar de på att producera förnybar solel på bolagets samtliga logistiktak.

- Vi måste skyndsamt ställa om för att nå IPCC:s målsättning om netto noll 2050 samt för att kunna hantera elektrifieringen av samhället. Logicenters är en ledande utvecklare och ägare av moderna logistikanläggningar i Norden och har totalt två miljoner kvadratmeter logistikutrymme. Vi har höga hållbarhetsmål och vi fortsätter att investera i hållbara lösningar så som i solceller, och ser därför våra logistikfastigheters tak som en mycket god tillgång att bygga förnybart på. Vårt mål är bland annat att vara klimatneutrala till 2028, där en klimatneutral drift är en viktig hörnsten. Att vi tar vara på den fantastiska potential som våra logistiktak har bidrar bland annat till minskade driftkostnader och att vi kan nå våra hållbarhetsmål, samtidigt som vi hoppas kunna inspirera fler aktörer att göra samma sak, berättar berättar Matthias Kettelhoit, CEO på Logicenters.

Antalet stora anläggningar ökar

Under året kommer fler stora solelanläggningar på tak att byggas i Sverige, så som Coops satsning i Eskilstuna där en takanläggning om 6,1 MW i installerad effekt ska uppföras.

- Det är jättekul att antalet stora solelanläggningar ökar och vi uppmanar alla fastighetsägare och hyresgäster som har stora, platta tak att bygga förnybart. Utan solceller är taken en outnyttjad resurs som står och kostar pengar. En stor solelanläggning på tak är en lönsam affär som bland annat bidrar till sänkt driftkostnad och ökad klimatnytta som dessutom kan hjälpa er nå era hållbarhetsmål, avslutar Axel Alm.

Preliminära fakta om solelanläggningen
- 80 000 kvadratmeter, cirka elva fotbollsplaner
- Drygt 16 550 högkvalitativa och långsiktigt hållbara bifacial-paneler levererade av solelgrossisten IBC SOLAR AB
- Installerad effekt om cirka 8,9 MW vid full drift. Det motsvarar en årlig produktion på cirka 7,8 GWh.

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på senaste nytt inom solelmarknaden!
Samtycke(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

elnat_-1-810×405
Nyheter
Batterier
2022-09-23

Nu färdigställs jättebatteri i Varberg

Varberg Energi har länge legat i framkant med att testa ny teknik. Redan för sex år sedan investerade de...
Att-bygga-en-solelpark
Nyheter
Pressmeddelanden
Solceller på mark
Solparker
2022-09-20

Solkompaniet och Niam samarbetar i miljardsatsning på solparker

Solkompaniet har ingått ett ramavtal med Niam genom infrastrukturfonden Niam Infra Fund för att utveckla...
DSC_0278
Nyheter
Solceller på tak
2022-08-16

C: ”Slopa skatten för egenanvändning av solel”

Idag produceras det ungefär en terawattimme, TWh, solel i Sverige vilket motsvarar cirka en procent av d...
+

Har du en lämplig yta för att sätta upp solceller?

Med kunden i fokus levererar vi kvalitetssäkrade tjänster och produkter för långsiktig hållbarhet. Kontakta oss idag!

Kontakta oss