SolkompanietNyheterSolkompaniet träffar arbetsledare Tobias Karlsson – om säkerhet, kvalitet och produktivitet

Tobias-810×405

Solkompaniet träffar arbetsledare Tobias Karlsson

Om säkerhet, kvalitet och produktivitet i arbetet med att installera solceller

Vi möter en varm, erfaren och jordnära arbetsledare när vi anländer till Toleredsskolan i Göteborg. Tobias Karlsson hälsar oss välkomna till byggarbetsplatsen, visar oss runt och berättar om solelanläggningen om 78 kilowatt som ska installeras på det branta taket. Det märks tydligt att han har över tio års erfarenhet som arbetsledare när han berättar om projektet.

- En sådan här installation tar ungefär två veckor. När vi väl kommer hit på dagarna så granskar vi arbetsplatsen och ser om det är några nya risker som dykt upp. Vi arbetar under alla förhållanden förutom under blixt och åska, för då är det en risk att vara uppe på taket. Sedan kan det även vara halt när det är branta lutningar, så vid vissa tillfällen kan vi inte utföra arbetet.

Tobias berättar att säkerhetsarbetet är det viktigaste i sådana här projekt. Därför säkerställer han att det alltid finns kollektivt fallskydd och ställningar på plats, samt att personalen har ett personligt fallskydd.

- Det är delvis för en själv men även för tredje part och våra kunder som springer nere på backen eller är i närheten av där vi installerar.

Vidare berättar Tobias att de har en daglig tillsyn där de kollar och eliminerar eventuella risker. Det kan handla om materialbeställningar så att materialet kommer i rätt tid, att kranar bokas och att det är rätt typer av kranar när materialet lyfts upp, samt att personalen har rätt utbildningar när de lyfter materialet.

Utöver säkerhet är även kvalitet viktigt, eftersom en solcellsanläggning förväntas hålla i 30 till 40 år. Han berättar att vi har utbildade montörer med lång erfarenhet som installerar panelerna, samt att vi köper in det bästa materialet som finns på marknaden. Sedan handlar det generellt om kvalitet, fortsätter Tobias. Att vi drar kablaget rätt, att våra paneler ligger rakt, att det inte är några hängande kablage under panelerna, att vi sätter våra skyltar, markeringar och snygga genomföringar med brandtätningar.

- Och ett bevis på att vi gör bra installationer är att vi hör det från våra besiktningsmän, som kommer och granskar efter vi är klara med vår installation. ’Ja, det här är det bästa vi har sett’, så säger de väldigt ofta.

Tobias betonar återigen hur viktigt säkerhetsarbetet är och att alla ska kunna åka hem oskadda efter arbetsdagen. Det är hans viktigaste prioritering i alla projekt som han leder.

- Om säkerheten skulle påverkas för att vi till exempel behöver pressa priserna så skulle jag aldrig godkänna det. Det är inget som jag kan stå bakom som arbetsledare. Säkerheten är det absolut viktigaste för mig. Alla ska komma hem oskadda efter att arbetsdagen är slut.

Avslutningsvis menar Tobias att det är viktigt att sprida det viktiga i livet vidare till de yngre generationerna och att få jobba på ett bolag som gör skillnad är något som han är stolt över.

- Att ens barn kanske inte tycker att det är ’Wow, vad häftigt att farsan jobbar med solpaneler’ är väl okej, men när de blir äldre så kommer de kunna säga att ’Pappa var med och gjorde det viktiga’.

Se hela intervjun här

https://www.youtube.com/watch?v=WUlAXZfvsZ4

Solkompaniets prioriteringsordning

Säkerhet, kvalitet och produktivitet är en prioriteringsordning som vi på Solkompaniet jobbar med.

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Samtycke(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

Axel Solpark
Nyheter
Solparker
2023-01-30

Över 400 markbaserade solparker i limbo?

En ny kartläggning från länsstyrelsen visar att över 400 markbaserade solparker väntar på besked att få...
Varberg Norra_20210927 (1)
Nyheter
Storskalig solel
2023-01-27

De 7 största händelserna under 2022

Om du skulle summera solelåret 2022 med ett ord, vad skulle det vara? Om du frågar oss så skulle det var...
Solgrid Mörghult 3
Nyheter
Solceller på mark
Solparker
2023-01-25

Solgrid, Encavis och Solkompaniet bygger ytterligare en solcellspark tillsammans

Den internationella solparksutvecklaren Solgrid och den internationella vind- och solparksoperatören Enc...
+

Har du en lämplig yta för att sätta upp solceller?

Med kunden i fokus levererar vi kvalitetssäkrade tjänster och produkter för långsiktig hållbarhet. Kontakta oss idag!

Kontakta oss