Montera solceller på tak

Samhällets ökande elektrifiering och att vi vill öka andelen förnybar el gör att vi behöver fortsätta bygga ut solelen. Igår presenterade regeringen ett kraftpaket med förslag om att säkra upp tillgången på billig el i Sverige. Regeringen vill bland annat se att "alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion genom solpaneler ska göra det", något som vi på Solkompaniet välkomnar.

- Solkraft har ökat rekordsnabbt. Alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion genom solpaneler ska göra det. Regeringen avser verka för att investeringar i solelproduktion ska ske när det är tekniskt, funktionellt, kostnadseffektivt och ekonomiskt genomförbart. Särskilt på offentliga och kommersiella byggnader. Regeringen kommer utreda möjligheten att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiella byggnader, så att de som kan bidra med elproduktion också gör det, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Skatt på solceller - ett hinder för utbyggnad

För att accelerera utbyggnaden i Sverige ser vi att skatten för egenanvändning av solel behöver tas bort helt och hållet, precis som i Danmark och många andra EU länder. Idag går gränsen vid 500 kW, vilket gör att många fastigheters tak inte utnyttjas fullt ut trots att kapaciteten för större anläggningar finns liksom behovet av mer förnybar solel i fastigheten.

Vi ser även att storskalig solkraft bör utses till riksintresse samt att regeringen tar fram ett nationellt mål och strategi för solkraftens utbyggnad. I södra och mellersta Sverige finns gott om betesmark, lågproduktiv jordbruksmark och mark i träda. Solparker håller marken öppen och ger utmärkta möjligheter för biologiskt bredd och gynnar både växtlighet och djurliv. Men utan en nationell plan är det svårt för länsstyrelserna att ge tillstånd. Solkraften bör betraktas som ett väsentligt samhällsintresse. Den kan bidra till energiomställningen och ge stora mängder förnybar energi.

Mer läsning: "Regeringen vill utreda krav på solcellspaneler"

IMG_3069-1

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på senaste nytt inom solelmarknaden!
Samtycke(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

elnat_-1-810×405
Nyheter
Batterier
2022-09-23

Nu färdigställs jättebatteri i Varberg

Varberg Energi har länge legat i framkant med att testa ny teknik. Redan för sex år sedan investerade de...
Att-bygga-en-solelpark
Nyheter
Pressmeddelanden
Solceller på mark
Solparker
2022-09-20

Solkompaniet och Niam samarbetar i miljardsatsning på solparker

Solkompaniet har ingått ett ramavtal med Niam genom infrastrukturfonden Niam Infra Fund för att utveckla...
DSC_0278
Nyheter
Solceller på tak
2022-08-16

C: ”Slopa skatten för egenanvändning av solel”

Idag produceras det ungefär en terawattimme, TWh, solel i Sverige vilket motsvarar cirka en procent av d...
+

Har du en lämplig yta för att sätta upp solceller?

Med kunden i fokus levererar vi kvalitetssäkrade tjänster och produkter för långsiktig hållbarhet. Kontakta oss idag!

Kontakta oss