Solcellsanläggning på köpcentrum

Igår presenterade regeringen huvudpunkterna i budgeten för klimat och energi. Solelkommissionen, där IKEA, Vasakronan, HSB, Telge Energi och Solkompaniet är med, har länge drivit frågan om att storleksgränsen på 255 kilowatt måste tas bort. Vi tycker självklart att de stora taken ska användas till solel. Varför ska egenanvändning av solel beskattas när andra åtgärder som gör att du köper mindre el inte gör det? Ingen tycker att man ska betala energiskatt på de kilowattimmar man inte längre köper när man byter till LED-belysning.

Regeringen föreslår nu att 255 kilowattgränsen höjs till 500 kilowatt för energiskattebefrielse, ett bra steg framåt men inte hela vägen. Nu kommer många flera av de 25 000 stora byggnader som vi har i Sverige få solelanläggningar på 499 istället för 254 kilowatt. Men potentialen på riktigt stora byggnader tas inte tillvara.

- I andra EU-länder som har haft storleksgränser så höjs gränsen inte, utan principen införs att all egenanvänd solel blir skattefri. Spanien gjorde denna lagändring förra året och Österrike i år. Sverige kommer med 500 kilowattgränsen fortsatt att ligga i botten inom EU, jämfört med de stora EU-länderna och våra grannländer! Så jag är inte nöjd, Sverige borde också gå hela vägen, säger Johan Öhnell, ansvarig för Solelkommissionen och ordförande i Solkompaniet.

Konsekvensen blir också att de med många mindre anläggningar är fortsatt skattskyldiga (0,5 öre/kilowattimme) och har kvar all administration som det innebär att vara skattskyldig och deklarera energiskatt varje månad. Det drabbar framförallt kommuner och regioner, men även företag med många små anläggningar. Att gränsen höjs till 500 kilowatt spelar mindre roll för dessa, de kommer snabbt över denna gräns totalt sätt, eftersom de har hundratals fastigheter som ägs av samma juridiska person.

Bilden ovan: Mobilia köpcentrum, Malmö. Solcellsanläggning om totalt 488 kilowatt. Foto: Atrium Ljungberg

Fler solelnyheter i höstens budgetproposition: Investeringsstödet öppnas upp igen

Läs mer från regeringen om "Industrins gröna omställning i höstbudgeten 2020" 


Vad är Solelkommissionen?

Solelkommissionen är ett initiativ som vi på Solkompaniet startade år 2015. Idag består vi av fem bolag som tagit strategisk ställning för solel; HSB, IKEA, Vasakronan, Solkompaniet och Telge Energi.

Vi arbetar tillsammans för att förutsättningarna för solel ska förbättras och att solel år 2030 ska stå för tio procent av Sveriges elbehov.

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på senaste nytt inom solelmarknaden!
Samtycke(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

elnat_-1-810×405
Nyheter
Batterier
2022-09-23

Nu färdigställs jättebatteri i Varberg

Varberg Energi har länge legat i framkant med att testa ny teknik. Redan för sex år sedan investerade de...
Att-bygga-en-solelpark
Nyheter
Pressmeddelanden
Solceller på mark
Solparker
2022-09-20

Solkompaniet och Niam samarbetar i miljardsatsning på solparker

Solkompaniet har ingått ett ramavtal med Niam genom infrastrukturfonden Niam Infra Fund för att utveckla...
DSC_0278
Nyheter
Solceller på tak
2022-08-16

C: ”Slopa skatten för egenanvändning av solel”

Idag produceras det ungefär en terawattimme, TWh, solel i Sverige vilket motsvarar cirka en procent av d...
+

Har du en lämplig yta för att sätta upp solceller?

Med kunden i fokus levererar vi kvalitetssäkrade tjänster och produkter för långsiktig hållbarhet. Kontakta oss idag!

Kontakta oss