SolkompanietNyheterRiksdagsbeslut om hojd grans for solel

500kW_solel-810×405

Den 19 maj fattade riksdagen det av Solelkommissionen efterlängtade beslutet att höja gränsen för skattefrihet för egenanvändning av solel från 255 kW till 500 kW. Lagen träder i kraft redan den 1 juli 2021. Den innebär att det nu öppnas upp för solel på 16 000 stora byggnader där det kan produceras två miljarder kilowattimmar. Det räcker till årsbehovet av el till närmare en miljon rena elbilar!

Sverige är dock även efter denna förbättring långt efter de stora EU-länderna, som redan tagit bort gränsen helt. Att använda de stora taken till solel som egenanvänds är helt skattebefriat även i vårt grannland Danmark. Det är lika självklart som att det inte finns någon begränsning på hur mycket el en fastighetsägare får spara genom att gå över till LED-belysning.

- Vi i Solelkommissionen arbetar för att Sverige ska ta bort gränsen helt. Det är därför utmärkt att Centern i ett särskilt yttrande i riksdagen anser att det rimliga är att Sverige också tar bort sin gräns. Vår förhoppning är att regeringen redan i budgetproppen för 2022 tar nästa steg och tar bort gränsen för egenanvändning helt. Det är en enkel åtgärd som snabbt ökar solelproduktionen i Sverige, säger Johan Öhnell, ordförande i Solkompaniet och ansvarig för Solelkommissionen.

Läs mer om beslutet att höja gränsen för skattefrihet på egenanvänd solel på riksdagen.se

Läs vad vi tidigare skrivit:

Vad är Solelkommissionen?

Solelkommissionen är ett initiativ som vi på Solkompaniet startade år 2015. Idag består vi av fem bolag som tagit strategisk ställning för solel; HSB, IKEA, Vasakronan, Solkompaniet och Telge Energi.

Tillsammans skapar vi bättre förutsättningar för solel och har som mål att att det år 2030 ska produceras 30 TWh solel. Läs mer om Solelkommissionen 

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Årssummering 2023 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-18

Summering av 2023

2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...