"Vi på Solkompaniet har i över ett decennium tänjt på gränser och funnit nya vägar fram för att möjliggöra mesta möjliga solenergi. Ju storskaligare desto bättre. Via detta projekt vill vi fortsätta på samma spår fast med en helt annan vinkel - som vi tror har en enorm potential. Tänk om vi med hjälp av solel kan göra omställningen relevant för alla olika samhällsgrupper och därigenom öka delaktigheten och engagemanget? En genomgripande delaktighet skulle inte bara påskynda omställningen utan även säkerställa en långsiktigt hållbar ekonomi där våra insatser lönar sig under lång tid framöver", säger Johann Andersson, ansvarig för Solelskolan.
Fler behöver engageras i omställningen
Solkraft spelar en viktig roll för omställningen. Men dagens normer och historiska traditioner påverkar vem och vilka som är engagerade i branschen och därmed omställningen. Solkraftsproduktionen ökar snabbt, vilket är positivt ur klimatsynpunkt. Men branschen, som historiskt har bestått till stor del av män, behöver öka mångfalden genom att inkludera kvinnor och andra grupper av människor som traditionellt sett inte har ansetts vara normen inom energi- och tekniksektorer.
"Solkraftsbranschen behöver snabbt ny kompetent arbetskraft för att möta behoven och efterfrågan. Vi behöver bredda oss och bli bättre på social hållbarhet och jämlikhet. Genom uttalad inkludering och folkbildning skulle vi kunna uppnå ett bredare engagemang där alla delar av samhället känner relevans och delaktighet vilket i sig skulle accelerera omställningen och därmed skapa en rejäl impact. Här finns en stor möjlighet för oss som bolag att växla upp vår insats och påverka ännu mer", säger Johann Andersson.
Fakta om forskningsprojektet
Projektet som löper under två år är ett samarbete mellan RISE, Research Institutes of Sweden, Solelskolan och Intellecta. Den långsiktiga effekten av projektet är en mer socialt hållbar solkraftsbransch som välkomnar och inkluderar en mångfald av människor att bli del av omställningen och på så sätt, öka omställningshastigheten. Forskningen ska leda till en professionell utbildning som långsiktigt ska förändra befintliga värderingar och normer inom solkraftsbranschen i Sverige, med potential att påverka sektorn även internationellt. Utbildningen kommer vara fritt tillgänglig och rikta sig till såväl nya som etablerade aktörer inom branschen.
"Vi har arbetat med RISE i tidigare forskningsprojekt och ser verkligen fram emot att dra igång detta arbete! Tillsammans har vi möjlighet att tänka större och därmed få till en rejäl förändring. Solel är ju något väldigt konkret och enkelt, både till sin funktion och att sätta sig in i som utomstående. Det har även ett tydligt signalvärde och det går dessutom oerhört snabbt att få på plats från idé till färdigställande. Allt detta borgar för att vi skulle kunna använda solel för att motivera, engagera och inkludera de som idag står utanför omställningen. Vilken enorm katalysator det skulle kunna bli. Både för samhället, för solelbranschen och för enskilda företag och människor", avslutar Johann Andersson.
Solelskolan är Sveriges största utbildare inom solel med ett 40-tal olika kurser och 100-tals elever utspridda över hela landet"
Nyhetsbrev
Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!