SolkompanietNyheterSolcellsstodet med aven i ms budget

Solceller i solnedgång

Moderaterna, som förra året ville slopa investeringsstödet till solceller helt, har i sin budget för 2019 med 535 miljoner kronor. Viktigt och utmärkt, för även om stödet ska fasas ut kan man inte ta bort det över en natt. Särskilt inte när regeringen under 2018 höjt det och fått kön att bli rekordstor. Moderaterna skriver också i sin budget att de vill sänka nivån från 30 procent till 15 procent redan 2019 och sedan fasa ut det stegvis. En sänkning till 15 procent innebär att alla som står i kön nu kommer att få stödet. En sänkning av procentnivån tas inte i riksdagen utan är ett beslut som regeringen tar på egen hand. En tidplan för ett beslut om sänkning finns inte i dagsläget.

Solelkommissionen vill också se en utfasning

Vi på Solelkommissionen har länge drivit frågan om att fasa ut stödet till företag och att ersätta det med en SolRot till privatpersoner. Vårt förslag är dock att sänka till 20 procent i ett första steg under andra halvan av 2019 och ta nästa steg till 10 procent hösten 2020. Och att göra det med framförhållning, alla investeringsstöd bör ha en treårshorisont för att en utfasning ska kunna fungera väl. Både branschen och alla kunder som planerar att bygga behöver vet vad som kommer att gälla.

Solelkommissionen är ett nätverk som består av HSB, JM, Vasakronan, Telge Energi och Solkompaniet. Vi arbetar för att solel ska få bättre förutsättningar. Läs mer om vad vi vill förändra.

Läs mer om övergångsbudgeten

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Årssummering 2023 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-18

Summering av 2023

2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...