SolkompanietNyheterSolcellsstodet med i overgangsbudgeten

Utbyggnaden av det hållbara samhället

Investeringsstödet till solceller finns med på oförändrad nivå i den övergångsbudget för 2019 som regeringen lagt fram. Det innebär att det kommer 975 nya miljoner efter nyår. Det är goda nyheter för alla som ansökt i år och står i kö för att få stödet. Enligt Energimyndigheten uppgår kön just nu till en miljard, vilket innebär att alla som sökt kommer kunna få sina pengar beviljade under 2019.

Solkompaniet och Solelkommissionen vill att regeringen ska fasa ut investeringsstödet, det vill säga sänka nivån på 30 procent stegvis. Det är viktigt för att skapa en stabil övergång till en solelmarknad helt utan stöd. Frågan om stödnivån för 2019 ingår inte regeringens budget, utan är fortsatt 30 procent.

- Vi anser att det är bråttom för regeringen att ta tag i frågan om utfasning för att ge både fastighetsägare och solelbranschen möjlighet att planera sin verksamhet, säger Johan Öhnell, vd Solkompaniet och initiativtagare till Solelkommissionen.

Vad innebär det att det är en övergångsbudget?

En övergångsbudget är speciell, det är en kortsiktig budget med syfte att bara få allt att rulla på. Därför är en oförändrad budget för 2019 på 975 miljoner kronor väntad.

I övergångsbudgeten föreslås att stödet ska sänkas från 975 miljoner per år till 535 miljoner för 2020 och 10 miljoner för 2021. Att stödet sänks för 2020 kan komma att förändras när vi har en regering på plats. Snarare är det positivt att stödet förlängts till 2021 även om beloppet då är minimalt.

Det finns en bred positiv inställning till solel bland de flesta politiska partier och Solelkommissionen räknar därför med att vi får en klok och stegvis utfasning av stödet. Allt för att en solelboomen i Sverige ska fortsätta med oförminskad kraft och bli en viktig del i omställningen till ett helt förnybart energisystem.

Solelkommissionen driver ett antal regelverksfrågor, blanda annat om att få flytta el mellan egna byggnader. Och att höja 255 kW gränsen så vi kan använda även de riktigt stora taken till solel. Dessa förändringar kan genomföras parallellt med att investeringsstödet fasas ut genom sänkta stödnivåer. På så sätt får vi en helt marknadsstyrd solelutveckling, där regelverken är de som skapar förutsättningar för solel, istället för ett budgetstyrt investeringsstöd.

Om budgetpropositionen och Solelkommissionen

Budgetpropositionen överlämnades 15 november 2018. Övergångsregeringen har tagit fram en budget till riksdagen som utgår från tidigare riksdagsbeslut. Läs mer om årets budget på Regeringskansliets webb.

Läs om Moderaternas budget

Solelkommissionen är ett nätverk som består av HSB, JM, Vasakronan, Telge Energi och Solkompaniet. Vi arbetar för att solel ska få bättre förutsättningar. Läs mer om vad vi vill förändra.

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Årssummering 2023 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-18

Summering av 2023

2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...