SolkompanietNyheterSolenergipriset 2022 utmarkelser till solkompaniets kunder

Kärrbo Prästgård

Sedan år 2004 delar branschorganisationen Svensk Solenergi ut Solenergipriset. Det är den 19:e gången i ordningen som nya utmärkelser delas ut. Syftet är att lyfta upp prestationer som bidrar till solelutvecklingen i Sverige.

Under årets upplaga av Solenergipriset kunde totalt tre priser kopplas till oss och våra kunder! Årets prestation gick till solelanläggningen i Kärrbo Prästgård. Fabeges nollenergihotell i Solna, House of Choice fick hedersomnämnande inom kategorin Årets anläggning, och utbildningsplattformen Solelskolan fick hedersomnämnande inom kategorin Årets prestation.

Juryns motiveringar Solenergipriset 2022:

Årets prestation – Kärrbo Prästgård, Agrivoltaics solelpark

Medan samhällsdebatten pågår i full fart om hur jordbruksintressen bör vägas mot energiomställningen har Agrivoltaic team på Mälardalens Universitet satsat på att kombinera de båda. Med en för Sverige unik provanläggning och en simuleringsmodell som även internationellt eftertraktas har detta team lagt en grogrund för genomslag på både odlingsfält och forskningsarenor i Sverige och i världen. Juryn ser en stor potential för agrivoltaiska system, som kan spela en viktig roll i solelsutbyggnaden i Sverige och bidra till energiomställningen, livsmedelsproduktion och jordbrukarnas lönsamhet.

Läs mer om Sveriges första agrivoltaics solelpark

Hedersomnämnande – Årets anläggning: Fabege – House of Choice, Solna

Juryn ger Fabeges solenergiinstallation på House of Choice ett hedersomnämnande i kategorin årets anläggning. Solenergianläggningen har på ett estetiskt tilltalande sätt integrerats i byggnadens utformning och är en viktig del i det system som möjliggjort Skandinaviens första nollenergihotell.

För att kunna uppnå en maximal elproduktion har höga krav på solcellernas och byggnadens utformning ställts. Det sågtandsformade taket möjliggör stor yta för solceller och de fasadintegrerade solcellerna i olika färg och form bidrar till byggnadens naturliga estetik. House of Choice är ett projekt som på många sätt visar att tillsammans kan vi bygga det hållbara samhället – på riktigt!

Läs mer om solcellsanläggningen på Fabeges House of Choice

Hedersomnämnande – Årets prestation: Solelskolan

Juryn ger Solelskolan ett hedersomnämnande i kategorin årets prestation för att de har skapat en kvalitativ utbildning, arbetar inkluderande och bidrar stort till både solelbranschen och till ett hållbart samhälle. De har nominerats av såväl elever, samarbetspartners och av de som sedan anställer färdigutbildade studenter.

Utbildningsledaren Johann Andersson och läraren Liv Elf Karlén omnämns för deras stora engagemang för både miljöfrågor och elevernas utveckling.

Läs mer om Solelskolan

Vinnare och nominerade

Anläggningar som Solkompaniet byggt finns ofta med bland pristagarna för Årets Solenergianläggning. Se vår sammanställning.

Nyfiken på vilka fler som vann samt var nominerade till 2022 års pris? Listan över årets alla vinnare finns på Svensk Solenergis hemsida. Och listan över finalisterna hittar du här.

Om Solkompaniet

Solkompaniet är marknadsledande inom solel till företag sedan 2010. Vi jobbar också med energilagring och elbilsladdning. Har du ett projekt på gång? Hör av dig till oss!

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Årssummering 2023 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-18

Summering av 2023

2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...