Det allra första ”Stockholm Climate Week” har gått av stapeln. Eventet som fokuserar på klimatlösningar. 20 miljoner tittade på eventet online och över 2500 personer anslöt sig fysiskt i Stockholm. En av dagarna hade temat energi och under sessionen ”Reimagining Energy Solutions” presenterade Marina Sundman, Affärsområdeschef Park, hur vi ser på möjligheterna med solkraft.
Här ser du Marinas tal på Stockholm Climate Week
"Vid första anblick kan man tro att solkraft inte fungerar i Sverige. Långa vintrar och lite dagsljus. Men kan inget vara mer fel", säger Marina.
Potentialen för storskalig solkraft i Sverige
2022 gjordes 55 000 nya solcellsinstallationer i Sverige (främst på villatak). Det är en ökning med 50 % från föregående år. Och nyss presenterades ett nytt rekord. Aldrig har så många solcellsanläggningar anslutits som under Q1 2023*. Ändå står dessa installationer för mindre än 2 % av den totala solkraftsproduktionen i Sverige. Ekonomiskt sett är solparker i lönsamma. För markägaren, investerarna och ägaren av solkraftsanläggningen. Solkraft innefattar inga subventioner – det är kommersiellt och ekonomiskt lönsamt. Vi på Solkompaniet vill snabba på kraftskiftet och ställa om till förnybar el. Det kommer vi göra genom att accelerera storskaliga solenergiprojekt, både på tak och på mark. I Sverige förbrukar vi cirka 140 terawattimmar el varje år. Efterfrågan på el förutspås fördubblas på bara några decennier i Sverige.
"Vi kommer behöva mycket mer elproduktion och mycket mer ren energi. Detta är bara början. Vi måste våga drömma stort! Vi pratar inte längre om installerad effekt på kilowatt utan mega- och gigawatt. Solenergiindustrin kommer kunna leverera 30 TWh till 2030", säger Marina.
Lösningarna finns – nu kör vi!
Vi har stora utmaningar framför oss. Vi behöver ställa om hela samhället – och vi har alla möjligheter att skala upp och få till den snabba omställning vi behöver göra. Bygget av själva parken går snabbt, den kan stå klar på sex till tolv månader. Vi behöver fokusera är på två stora utmaningar som båda innefattar tid. Den tid det tar för utredning kring byggnation samt utredning kring anslutning till elnätet. Idag kan dessa två ta många år. Vi behöver rätt förutsättningar för att öka takten för solkraften så snart som möjligt. Det skulle politiken kunna ge oss redan under denna mandatperiod!
"Det finns behov, det finns vilja, det finns mark, det finns teknik, det finns investerare. Vi behöver tänka om och göra nytt. Vi är redo", avslutar Marina.
3 punkter som behövs för att öka antalet storskaliga solparker
- Snabbhet – storskalig solkraft är det överlägset snabbaste sättet att skala upp elproduktionen. Snabbare processer och tillstånd behövs.
- Samarbete – solkraft är inte enda lösningen. Men vi är en del i pusslet. Sol- och vindkraft till exempel, har en nära perfekt icke-korrelation. Det är inte sol eller vind. Vi behöver samarbeta.
- Mark – vi har mycket mark i Sverige, 40 miljoner hektar mark. Vi behöver bara ett fragment av den marken till solkraften. Endast 1 % av hela Sveriges areal behövs fram till 2030 för att vi ska nå upp till de 30 TWh vi har utlovat.
Stockholm Climate Week arrangeras av We Don´t Have Time, världens största sociala media för klimatlösningar.
*Fakta från Svensk Solenergi, Ellevio, E.ON och Vattenfall.
Nyhetsbrev
Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!