Trots lerig, stenig och lutande mark har det gått snabbt att bygga solparken i Mörghult. En ny metod del av lösningen.
Väster om Västervik ligger Mörghult där Solkompaniet bygger en storskalig solpark på 14,1 MW fördelade på 25 hektar. Tre fjärdedelar av området är avverkad skogsmark, och resterande är en tidigare hästhage. Marken består av leriga- och sandiga moränavlagringar med stora mängder sten och block. Dessutom sluttar marken mot nordost.
Jonathan Boza som är Solkompaniets projektledare berättar:
”Förutsättningarna var initialt utmanande, och vi förstod snabbt att det inte skulle bli någon ”walk-in-the-park” med denna kombination av morän och nordostlig sluttning.”
Sveriges jordtäcke formades av den senaste istiden. Ett landområde kan för några tusen år sedan ha varit täckt med flera meter vatten och långt innan det med kilometertjock is som krossade berg. Det har satt sina spår i marken på ett sätt som gör att nordiska markförhållanden skiljer sig från övriga Europas.
Solkompaniet har lång erfarenhet av att bygga solcellsparker och en framgångsfaktor är just kunskapen om geologiska förhållanden och hur man bäst förbereder marken.
”Solkompaniets erfarenhet var en viktig parameter för utvecklaren Solgrid och ägaren Encavis som också var medvetna om att det skulle bli ett svårt projekt. Jag tror det vägde tungt när kunden valde att gå med oss”, säger Jonathan.
För att lyckas med ett solparksbygge är det särskilt viktigt att ha förståelse för markens beskaffenhet för att välja rätt lösning. I fallet med solparken i Mörghult bidrog det till att man justerade såväl montagesystemet som håller upp solpanelerna som val av metod för att förankra det i marken.
”Den traditionella metoden med direkt pålning var inget alternativ här på grund av de svåra förhållandena. Vi valde i stället en ny metod som innebar extra noggrann planering, testning och uppföljning, vilket visade sig en lyckad satsning”, säger Jonathan.
”Det här är den andra solcellsparken som Solkompaniet bygger åt oss. Mörghult-projektets utmanande markförhållanden kan lätt leda till förseningar, men Solkompaniet levererar med mycket hög kvalitet så att parken ska kunna anslutas till nätet så snabbt som möjligt”, förklarar Mario Schirru, CIO/COO på Encavis.
Solparken byggstartades i april 2023 och de sista solpanelerna monteras ett drygt halvår senare. Så trots utmaningarna har det gått snabbt att bygga parken. Solcellspanelerna lutar nu åt söder och systemet följer lutningen på sluttningen. Till våren kopplas den upp mot elnätet, lagom till solens återkomst.
Nyhetsbrev
Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!