SolkompanietNyheterSummering av 2023

Årssummering 2023 1080×720 (3)2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter

 • Vi arrangerade ett seminarium i Sveriges riksdag för att möjliggöra snabb ökning av mängden solkraft. Flera representanter från olika partier deltog.
 • Vi har på uppdrag av andra utvecklare uppfört närmare 40 MW solparker på marken.
 • Vi byggde och invigde Sveriges andra, och hittills största, agrivoltaiska solkraftspark; Solvallen i Vässlingby utanför Fellingsbro.
 • Vi deltog i paneler och seminarier samt föreläste och ställde ut på bland annat Almedalen, Stockholm Climate Week , Solarplaza Summit Nordics, Borgeby Fältdagar, Brunnby Latbrukardagar, Power Electrification Summit och Elnätsdagarna.
 • Vi skrev en debattartikel tillsammans med andra företrädare i solkraftsbranschen: "Förenkla för solparker så att vi snabbt kan öka tillgången på el".
 • Vi fortsatte våra utbildningar om solparker och sol på tak tillsammans med Aktuell hållbarhet
 • Den slutgiltiga forskningsrapporten om agrivoltaics på Kärrbo Prästgård blev klar. Summering: ”Projektets huvudresultat, när det gäller skuggeffekter på skördens storlek, visade att det agrivoltaiska systemet inte förändrade produktiviteten”.
 • Den banbrytande energiparken i Gislaved, där vi bygger solparken invigdes i december.
 • Solelskolan beviljades stort anslag för att genomföra forskningsprojektet ”Vem får förändra samhället? Solel som en introduktion till delaktighet i samhällsomvandlingen”.
 • Vi arrangerade ett flertal kostnadsfria montageutbildningar tillsammans med Arbetsförmedlingen. Alla installationsföretag söker med ljus och lykta efter certifierad kompetens. Samtliga dryga 100 personer som har genomfört utbildningen har fått hjälp till en anställning.
 • Sist - men inte minst - välkomnade vi många nya fantastiska kollegor.

En framåtblick

Ett givande år där vi har avancerat inom många områden och vi kan fortsatt konstatera att det behövs både mycket mer elproduktion och mycket mer ren energi. Vi står redo att öka 2024 – framför allt fortsätta jobbet att få fler storskaliga anläggningar på plats. Både på tak och på mark. Vi tror att några av de viktigaste punkterna för att ro detta i hamn är:

 • Mer effektiva processer och fler tillstånd.
 • Solkraft är inte enda lösningen. Vi är en del i pusslet. Det är inte sol eller vind. Vi behöver samarbeta.
 • Vi har mycket mark i Sverige, 40 miljoner hektar mark. Vi behöver endast ett fragment av den marken till solkraften. Vår målbild är att solkraft ska bidra med till 30 TWh fram till 2030. Till det behövs endast 0,1 % av hela Sveriges areal.

Vi glömmer inte 2023! För första gången någonsin gick mer investeringar in i solkraftsbranschen än i oljebranschen. Och äntligen har världen enats - vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila bränslen! Vi ser ljust på framtiden - detta är bara början…!

För många betyder juletiden att det görs plats för vila, reflektion och umgänge med nära och kära. Vi hoppas du får möjlighet att njuta av allt julen och ledigheten har att erbjuda.

Vi önskar dig en riktigt god jul och ett strålande nytt år!

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...
Johan x Ulf 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Utbildning
2023-12-05

Ukraina förses med mobila solkraftsanläggningar

Solelskolan och NEFCO, Nordic Environment Finance Corporation, genomför just nu ett projekt i Ukraina so...