SolkompanietNyheterSyns vi i almedalen

Innan det är dags för sommarledigheter går Almedalsveckan traditionsenligt av stapeln. Solkompaniet är åter igen på plats och ser till att det blir solsken i programmet. Tillsammans med Ekobanken och nätverket Solelkommissionen, som består av HSB, IKEA, JM, Telge Energi, Vasakronan och Solkompaniet, arrangerar vi två seminarier. Båda i samma lokal i Uppsala universitet, Kaserngatan 1, sal D24. Varmt välkommen!

Varför hindras solel på stora tak?

Arrangörer: Ekobanken och Solelkommissionen
Plats: Uppsala universitet, Campus Gotland, Kaserngatan 1, D24
När: Tisdag 2 juli kl 09.00 - 09.50

Solelen växer med över 50 procent per år i Sverige. Allt fler stora fastighetsägare använder taken för att minska byggnadernas miljöbelastning och förbättra driftnettot. Hur ser vi till att den strålande utvecklingen för solelen fortsätter?

Villkoren för solel, tillsammans med minskade priser, har de senaste åren resulterat i en solelboom. Ändå kommer endast 0,3 procent av Sveriges elanvändning från solel när potentialen är 10 procent bara på befintliga tak. De stora platta takytorna som verkligen lämpar sig för solel nyttjas ofta bara till en liten del för att dagens regelverk begränsar storleken på anläggningarna. Nätverket Solelkommissionen - som består av Vasakronan, HSB, JM, IKEA, Telge Energi och Solkompaniet, bjuder in till ett frukostsamtal där vi berättar om vilka möjligheter solel har idag och pratar om de förändringar som krävs för att taken på våra logistikcenter, handelsplatser och kontor ska användas fullt ut. Tillsammans med näringsliv och politiker pratar vi om hur Januariöverenskommelsens punkt 24 om att ”det ska vara enklare och mer lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk” ska omsättas i praktik. Det är dags att vi använder hela taken och hela potentialen för solel!

Medverkande:

 • Jonas Carlehed, Hållbarhetschef, IKEA
 • Ronald Bäckrud, Regionchef Stockholm, Vasakronan
 • Jonas Månsson, Kommunikationschef, Telge Energi
 • Henrik Saxborn, vd, Castellum
 • Johan Öhnell, Ordförande, Solkompaniet
 • Patrik Engström, Energipolitisk talesperson, Socialdemokraterna
 • Lorenz Tovatt, Energipolitisk talesperson, Miljöpartiet
 • Lars Thomsson, Riksdagsledamot, Centerpartiet
 • Arman Teimori, Energipolitisk talesperson, Liberalerna
 • Moderator: Malin Strand, Fosilfritt Sverige

Almedalsprogrammmet

Vilka affärsmodeller krävs för att det ska byggas solelparker i Sverige?

Arrangörer: Ekobanken och Solkompaniet
Plats: Uppsala universitet, Campus Gotland, Kaserngatan 1, D24
När: Tisdag 2 juli kl 13.00 - 13.50

Solelboomen kom till Sverige 2018. Då byggdes 10 000 nya solelanläggningar, men det tillkom endast fyra anläggningar över 1 MW! Varför byggs det så få solelparker och vilka affärsmodeller krävs för solelparker ska bli en del av solelboomen?

Internationellt är solelparker stort och står för en viktig del i omställningen till helt förnybart energisystem. På seminariet berättar Solkompaniet om de parker som har byggts och vilka affärsmodeller de valt. Förutom affärsmodellen är det viktigt att hitta bra mark för solelparker. På seminariet går vi igenom vilka krav som är viktiga att ställa för att skapa de bästa villkoren för en solelpark. I Sverige är det främst energibolag som byggt eller planerar att bygga solelparker. Kalmar Energi har kommit till etapp tre av sina solelparker och Göteborg Energi har byggt Sveriges största park. Jämtkraft har precis beslutat sig för att bygga en stor solelpark i Östersund. De berättar om sina projekt och affärsmodeller. Seminariet avslutas med ett panelsamtal där deltagarna delar med sig av hur de tänker gå vidare med solelparker, vilka hinder som finns och hur deras kunder ser på solel.

Medverkande:

 • Maria Schwartz, Chef affärsstöd, Kalmar Energi
 • David Hellström, Marknad och försäljningschef, Göteborg Energi
 • Lena Persson, Enhetschef Energilösningar, Jämtkraft
 • Johan Öhnell, Ordförande, Solkompaniet
 • Moderator: Maria Pohjonen, Kommunikationsansvarig, Solkompaniet

Almedalsprogrammmet

Seminariet har fått Kraftkvinnornas jämställdhetsmärkning - Jämställt seminarium. Syftet med granskningen är att få branschen att prioritera frågan och att skynda på jämställdheten i energibranschen genom att utmana föreställningen om att det är svårt att hitta kvinnliga branschföreträdare.

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Årssummering 2023 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-18

Summering av 2023

2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...