SolkompanietNyheterUkraina forses med mobila solkraftsanlaggningar

Johan x Ulf 1080×720 (3)Johann, Ted & Jesper från Solelskolan

Solelskolan och NEFCO, Nordic Environment Finance Corporation, genomför just nu ett projekt i Ukraina som möjliggör solkraft med batterilager till utsatta och samhällsviktiga funktioner som till exempel sjukhus. Lösningarna gör att mottagarna i Ukraina kommer kunna producera egen el genom mobila off-grid solkraftsanläggningar.

"Det här är ett jätteviktigt arbete som både ger nytta direkt – och kommer att bidra starkt till den framtida återuppbyggnaden av landet", säger Johann Andersson Affärsområdesansvarig på Solelskolan.

 

Samarbete mellan Solelskolan och NEFCO

NEFCO, de nordiska ländernas gröna bank, grundades 1990 av de fem nordiska länderna för att främja hållbara investeringar. Organisationen arbetar med att finansiera olika projekt som påskyndar den gröna omställningen, både i och utanför Norden. De är sedan länge aktiva i Ukraina. Solkompaniet och NEFCO har i omgångar diskuterat vad som skulle kunna göras tillsammans. För ett drygt år sedan talades Solkompaniets Senior Advisor Johan Öhnell och Ulf Bojö, VP NEFCO, vid och diskuterade specifikt hur Ukraina skulle kunna stöttas. Solelskolan kom in i bilden och bland annat föreslogs en satsning på arbetande kvinnor likt den som genomfördes i USA under WW2 då kvinnor utbildades och sattes i arbete för att ersätta männen som var ute i krig. I Ukraina skulle en mängd arbetslösa kvinnor kunna utbildas till solcellsmontörer och bidra till landets kritiska elförsörjning. Diskussionerna breddades efter hand och mynnade till slut ut i nuvarande konkreta uppdrag att utreda lösningar för att akut förse samhällsviktiga funktioner i landet med förnybar energi.

"När NEFCO kontaktade mig initialt var frågan hur vi kunde bistå med att hjälpa till med solparker i andra länder, specifikt Ukraina. De visste sedan tidigare att vi är bäst på solkraft i Sverige och sökte vår expertis. Vi ville såklart hjälpa och till en början såg vi utbildning som en möjlig insats. Men genom att Johann, som har en oerhörd kreativ förmåga, blev inkopplad får vi nu möjlighet att bistå både med krisstöd och hjälp till uppbyggnad av Ukraina. Det här är ett fantastiskt exempel på att Solkompaniet är någon man ringer till när man vill prata solkraft och att det kan generera de mest oväntade och fantastiska lösningar", säger Johan Öhnell, Senior Advisor på Solkompaniet.

"Det övergripande syftet med projektet är att – i linje med vårt uppdrag – bidra till den gröna omställningen av Ukraina. Vi har finansierat projekt i över 100 ukrainska kommuner och detta projekt svarar upp mot det intresse vi möter kring att börja jobba med och lära sig mer om solkraftslösningar. Av förklarliga skäl är också intresset för mindre system som är autonoma mycket stort. Det är en spännande och inspirerande process att arbeta med Johann, Ted med flera", säger Ulf Bojö VP på NEFCO.

Namnlös design – 1

Johan Öhnell, Solkompaniet & Ulf Bojö, NEFCO

Mobila off-grid-lösningar

I ett krig kan samhällsviktiga funktioner som bland annat sjukhus, vattenreningsverk och skolor förlora sin elförsörjning från en sekund till en annan. Det behövs då en lösning som kan ersätta den förlorade energi snabbt. Genom kraftfulla mobila off-grid-lösningar går det enkelt att förflytta kraften och komma i gång varhelst behovet uppstår. De mobila enheterna består av solkraftsproduktion och batterilager och kommer sörja för ett 50-tal kommuner i Ukraina. Fokus ligger på sjukhusen.

"Detta är på riktigt. Ibland på liv och död. Projektet vi nu driver tillsammans går ut på att öka resiliensen via flyttbara lösningar. Elförsörjningen är en stor utmaning i krig, så även i Ukraina. Att få stödja Ukraina både vad gäller kris och klimat är fantastiskt. Vi möjliggör att akuta och livshotande situationer kan lösas snabbt och vi bygger kunskap för hållbarhet på sikt. Det är väldigt häftigt att få möjlighet att vara med och hjälpa, både direkt och in i framtiden", säger Johann.

 

Gediget arbete för att hitta rätt leverantörer

Det finns ett brett utbud av off grid-lösningar som har använts vid kriser, som till exempel jordbävningar. Projektet har skannat hela den globala marknaden efter tillgängliga, beprövade och effektiva produkter. Kravet på leverantörerna som i slutändan väljs är att de måste kunna visa på och garantera att det fungerar i verkligheten.

"Det är ett enormt jobb att ta sig igenom alla leverantörer. Vi har varit i kontakt med över 100 företag runt om i världen. Det här är skarpt läge och vi kräver att lösningen ska vara beprövad och använd i verkligheten, en innovativ uppfinning räcker dessvärre inte. Det finns ingen tid för inkörning. Allt ska fungera direkt, oavsett situation. Men det är ju dessvärre inte första gången det är en katastrof i världen, så det finns tillförlitliga bolag och produkter att välja bland", berättar Johann.

Kvalificering, upphandling och inköp

Projektet har tagit fram en rapport innehållande tre olika basmodeller på solkraftslösningar samt tillhörande prisanalys. Lösningarna har bland annat kategoriserats efter behov på plats. Kriterier som hur det ser ut på platsen, hur mycket energi som går åt för verksamheten samt kunskapsnivå hos personer som ska hantera modellerna räknas också in i bedömningen. Det har även utvecklats en gedigen kravspecifikation både vad gäller tekniska krav, funktionskrav, hållbarhet och spårbarhet. De tre lösningarna som är framtagna representerar var och en olika möjligheter och utmaningar. Den minsta, ”micro” kan man rulla fram, mellanvarianten ”hybrid” motsvarar en mindre container och den största ”scalable” kan teoretiskt skalas upp hur stor som helst.

"Vi har lagt mycket tid på att kvalificera potentiella lösningar och bolag. Det är många parametrar som ska till för att vi ska hitta rätt samarbetspartners. Några av kraven, som är extremt viktiga, är utbildning, säkerhetstänk, hög kvalitet, miljöpåverkan, hög efterservice och stöd i efterinstallation. Vi ser att dessa parametrar ofta leder oss till företag som är mer etablerade och genom det har erfarenheter som har gjort att de har anpassat sig till tuffa och utsatta miljöer med off grid-lösningar. Vår gedigna kriterielista inkluderar även bland annat så god spårbart som möjligt. Vi värderar både hårda och mjuka värden. Det finns endast en handfull bolag som klarar våra krav och vi ser att bolag som presterar i enlighet med våra krav nästan uteslutande är nordiska", säger Ted Björnström, Utbildningsansvarig på Solelskolan.

Upphandlingsarbetet kommer att påbörjas nu då förarbetet är färdigställt. Det är naturligtvis bråttom.

"Norden är generellt fantastiskt när det kommer till forskning och utveckling samtidigt har vi tack vare vår stabila elförsörjning inte haft behov av mobila off-grid-lösningar på samma sätt som i exempelvis Australien eller Afrika. Där finns ett antal beprövade lösningar som vi studerat. Vad gäller gröna mobila batterier ligger vi dock långt framme. Pionjären Northvolt har en uttalad ambition att vara den grönaste batterileverantören i världen och vi blev riktigt imponerade då vi besökte en av deras anläggningar", berättar Johann.

 

Framtiden i Ukraina

När kriget i Ukraina är över behövs en otrolig ansträngning och dito insats för att bygga upp landet igen. Det kommer bland annat behövas ett helt nytt elsystem och det kommer såklart byggas med förnybar energi. Fokus kommer ligga på solkraft. Detta av flera anledningar. Solkraft är utan tvekan det billigaste och snabbaste alternativet att få på plats. Solkraft är dessutom en redundant och pålitlig lösning som resulterar i motståndskraft. Och ger såklart även mindre klimatavtryck.

"Det första man kommer vilja göra när kriget är över är att bygga upp landet så snabbt som möjligt. Genom detta projekt kan de börja redan nu. Min erfarenhet säger mig att man kommer satsa på ett smartare elsystem som bygger på micro-grids och off-grids som kopplas samman i stället för det traditionella centrala elsystemet som med en (1) central produktion som sedan distribueras ut."

Det här är ett unikt projekt som levereras med plug and play-garantier. Viss utbildning kan behövas på de största lösningarna, där kommer Solelskolan stötta.

"Projektet är jätteviktigt och oerhört meningsfullt för oss - och det kommer verkligen att påverka den framtida energimarknaden i Ukraina. Dessutom kan vi applicera detta på vår utbildning av certifierade solcellsmontörer här i Sverige, vilket gör att våra elever på Solelskolan får riktiga case att analysera och beräkna", avslutar Johann.

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Årssummering 2023 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-18

Summering av 2023

2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...