SolkompanietNyheterVarberg kniper forstaplatsen solcellstoppen

solarpark-1288842_1920-810×405

Läs mer om våra tjänster inom solelparker.

Sveriges solcellskapacitet växer med raketfart. Längs E6:an i Tvååker utanför Varberg bygger nu Varberg Energi landets största anläggning – en solpark vars yta motsvarar tio fotbollsplaner. Det innebär att Varberg kniper förstaplatsen bland de kommuner som installerat allra mest solel!

Soltoppen

Parken, som byggs av Solkompaniet, kommer att stå klar i sommar och består då av 9 300 markmonterade moduler som ger en toppeffekt på 2,7 MW. Anläggningen är placerad precis under en vindpark, vilket gör att det befintliga elnätet kan användas. Dessutom är sol och vind en särskilt bra kombination:

- Vindkraftverken producerar mest energi under vintern och solcellspaneler under sommaren. Att kunna ha båda dessa energikällor på samma plats gör att vi får en bra mix av förnybar elproduktion, säger Björn Sjöström, VD på Varberg Energi.

Redan för 25 år sedan byggde Varberg Energi landets första vindkraftspark, alldeles i närheten av platsen där solplarken nu växer fram. Nu hoppas bolaget på att inspirera fler till att satsa på solen:

- Att bygga en solcellspark känns som ett naturligt steg för oss att ta. Vi hoppas att andra tar över stafettpinnen efter oss och etablerar ytterligare anläggningar, säger Björn Sjöström.

Solelen kommer att levereras till Varberg Energis kunder. Anläggningens årsproduktion motsvarar behovet hos ungefär 250 villor.

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

240223- KAM_komprimerad
Nyheter
Sv
Energilager
Fastighet
2024-02-27

Så hjälper Solkompaniet fastighetsägare realisera sitt solcellsprogram

Hej Ulf, Jesper, Fredrik och Anton! Ni hjälper våra fastighetskunder installera solkraftsanläggningar o...
Årssummering 2023 1080×720 (3)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-18

Summering av 2023

2023 var både spännande och utvecklande för Solkompaniet. Här delar vi med oss av några riktiga ljuspunkter
Helena cop1080x720 (4)
Nyheter
Sv
Storskalig solkraft
2023-12-14

Helena Fagraeus Lundström kommenterar COP28

Äntligen enades världen och vi har en skrivelse på plats från COP28 som visar oss vägen från fossila brä...