Styrelse och ägare

Bilden: Solkompaniets styrelse, övre raden från vänster; Mats Lönnqvist, Johan Bergström. Andra raden från vänster; Lars Hedström, Johan Öhnell, Josefine Runius och Axel Alm (vd). Saknas; Anna Denell, Jesper Petersson Hemstad och Elsa Björklund Jonsson.

Styrelse

Johan Öhnell, arbetande styrelseordförande sedan 2014. Vd för bolaget oktober 2017 – december 2018 och sedan 1 januari 2019 åter igen ordförande med ansvar för Solelkommissionen och särskilt fokus på affärsutveckling. Civilekonom från Uppsala Universitet som startat och varit vd på Telge Energi i 16 år. Övriga uppdrag: Vice ordförande i Ekobanken och ordförande i Telge Energi Vind ekonomisk förening.

Lars Hedström, grundare, styrelsemedlem och vice vd. Har doktorerat på KTH och är civilingenjör från Tekniska Högskolan i Linköping. Lars har arbetat med solceller sedan 2002, först i bolaget Switchpower och sedan i Solkompaniet. Lars var Solkompaniets vd fram till oktober 2017.

Anna Denell, extern styrelsemedlem sedan 2017. Anna är hållbarhetschef på Vasakronan. Hon har en bakgrund som civilingenjör från KTH och har arbetat i fastighetsbranschen sedan mitten av 1990-talet. Under sina år som miljö- och hållbarhetschef på Vasakronan har Anna bland annat arbetat fram Sveriges första gröna hyresavtal och världens första gröna företagsobligation. Hon var även en av initiativtagarna till att Sweden Green Building Council bildades 2009.

Josefine Runius, styrelsemedlem sedan 2020. Josefine jobbar med investeringar på Axel Johnson och har bland annat varit med och etablerat Axel Johnsons nya satsning inom solenergi – AxSol. Hon är ekonom från Handelshögskolan i Stockholm.

Johan Bergström, styrelsemedlem sedan 2020. Johan har bakgrund som managementkonsult från McKinsey & Company, där han fokuserade på sjukvård och private equity. Johan Bergström är vd för AxSol inom koncernen Axel Johnson. Johan är Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och MFA från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm.

Jesper Petersson Hemstad, styrelsemedlem sedan 2021. Jesper är vd för Ovacon och har utöver det styrelseuppdrag i privatägda bolag inom entreprenad och fastigheter. Han har tidigare varit managementkonsult på Accenture och Navigio. Jesper är civilekonom från Linköpings Universitet.

Elsa Björklund Jonsson, adjungerad styrelsemedlem. CFO på Solkompaniet.

Ägare

Solkompaniet har även följande större delägare:

Petter Sjöström, grundare och projektutvecklare. Civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg och fil kand i biologi från Linköpings Universitet. Har arbetat med solceller sedan 2002, först i bolaget Switchpower och sedan i Solkompaniet.

Johan Markman, civilingenjör i industriell ekonomi och organisation från KTH. Delägare och styrelseledamot Camfil AB, ett ledande globalt luftfilterföretag med en omsättning över 6 Mdr SEK. Övriga uppdrag: styrelseordförande i Atteviks Bil och i Trosa Stadshotell.

Mats Lönnqvist, styrelsemedlem 2015-2021. Bedriver sedan 1976 investeringsverksamhet i bolaget Värdeinvest. Är just nu ordförande för Thunderful Group. Mats yrkesmässiga bakgrund är som ekonomi- och finansdirektör i ett antal större svenska koncerner, bland annat Securum, Esselte, SAS och PostNord.

Pär Svärdson, grundare och vd av nätapoteket Apotea.se samt även grundare av nätbokhandeln Adlibris.

Anders Eriksson, styrelsemedlem 2016-2021. Har mer än 20 års erfarenhet som analytiker och global analyschef på SEB, mer specifikt inom aktie- respektive kreditanalys. Anders är utbildad civilingenjör i Industriell ekonomi från Linköpings Tekniska Högskola och bedriver sedan 2016 egen investeringsverksamhet.

IBC SOLAR AG, en ledande global leverantör av solceller, energilagring och elbilsladdning. Produktsortimentet omfattar solelparker och solcellsanläggningar till företag och hushåll. IBC SOLAR arbetar med ett nätverk av Premium Partners och stöder dem genom det egna designprogrammet PV Manager, för planering av solelanläggningar. IBC SOLAR AG grundades av Udo Möhrstedt i Bad Staffelstein, Tyskland 1982, som fortfarande är ordförande i bolaget. Företaget har en internationell närvaro med regionala företag, försäljningskontor och partnerföretag i mer än 30 länder.

Personalägande

Under första kvartalet 2019 bjöd Solkompaniet in alla medarbetare att köpa teckningsoptioner i bolaget.

Läs mer om oss, vår historia och varför vi jobbar med solel!