SolkompanietOm ossStyrelse och ägare

Styrelse och ägare

Styrelse

Marie Fossum Strannegård, styrelseordförande sedan juli 2023. Tillträdande VD på AxSol. Hon var tidigare vd för IVL Svenska Miljöinstitutet och har haft ledande positioner på Fortum och Ericsson, samt partner på EY Education. Marie innehar BSc i System Analysis från Karlstads Universitet, samt MBA Strategic Management, Norges Handelshøyskole.

Linda Hernström, styrelseledamot sedan juli 2023. COO på AxSol. Hon har tidigare arbetat i ledande positioner inom telekombranschen. Linda har studerat utomlands i flera omgångar och hon har en Civilingenjörsexamen inom Industriell Ekonomi från Chalmers Tekniska Högskola.

Philip Hallsmar, styrelseledamot sedan april 2023. Investment Manager på AxSol. Erfarenhet av strategi, affärsutveckling, investeringar och förvärv som managementkonsult samt som anställd på SEB och Klarna. Philip har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet där han även studerat juridik.

Johan Berfenstam, styrelsemedlem sedan 2023. Johan är VD för fastighetsbolaget Axfast sedan 2020. Han har tidigare varit ansvarig för investeringar på fastighetsfonden Niam samt innehaft chefspositioner på Skanskas projektutvecklande bolag i Sverige och Polen. Johan har en Civilingenjörsexamen från KTH och har läst ekonomi vid Stockholms universitet.

Jesper Petersson Hemstad, styrelsemedlem sedan 2021. Jesper är vd för Ovacon och har utöver det styrelseuppdrag i privatägda bolag inom entreprenad och fastigheter. Han har tidigare varit managementkonsult på Accenture och Navigio. Jesper är civilekonom från Linköpings Universitet.

Johan Öhnell, styrelsemedlem sedan 2014, styrelseordförande mellan april 2014 - oktober 2017 samt januari 2019 - februari 2022. Vd för bolaget oktober 2017 - december 2018 och nu Senior Advisor i Solkompaniet och ansvarig för Solelkommissionen. Civilekonom från Uppsala Universitet som startat och varit vd på Telge Energi i 16 år. Övriga uppdrag: Vice ordförande i Ekobanken och ordförande i Telge Energi Vind ekonomisk förening.

Lars Hedström, grundare, styrelsemedlem och vice vd. Har doktorerat på KTH och är civilingenjör från Tekniska Högskolan i Linköping. Lars har arbetat med solceller sedan 2002, först i bolaget Switchpower och sedan i Solkompaniet. Lars var Solkompaniets vd fram till oktober 2017.

Ägare

AxSol, majoritetsägare i Solkompaniet. AxSol är Axel Johnsons yngsta koncernbolag, som startades 2020 för att samla koncernens investeringar i ledande nordiska företag inom solenergisektorn. Axel Johnson är en ledande familjeägd koncern i snabb förnyelse. Utifrån koncernens förnyelsemål 10/50 ska hälften av verksamheten inom koncernen om tio år vara sådant som inte görs inom Axel Johnson idag. Satsningen på AxSol och solenergi är en del av det förnyelsearbetet.

Solkompaniet har även följande större delägare:

Petter Sjöström, grundare och projektutvecklare. Civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg och fil kand i biologi från Linköpings Universitet. Har arbetat med solceller sedan 2002, först i bolaget Switchpower och sedan i Solkompaniet.

Lars Hedström, grundare, styrelsemedlem och vice vd. Har doktorerat på KTH och är civilingenjör från Tekniska Högskolan i Linköping. Lars har arbetat med solceller sedan 2002, först i bolaget Switchpower och sedan i Solkompaniet. Lars var Solkompaniets vd fram till oktober 2017.

Johan Öhnell, styrelsemedlem sedan 2014. Vd för bolaget oktober 2017 - december 2018 och sedan 1 januari 2019 åter igen ordförande med ansvar för Solelkommissionen och särskilt fokus på affärsutveckling. Civilekonom från Uppsala Universitet som startat och varit vd på Telge Energi i 16 år. Övriga uppdrag: Vice ordförande i Ekobanken och ordförande i Telge Energi Vind ekonomisk förening.

Johan Markman, civilingenjör i industriell ekonomi och organisation från KTH. Delägare och styrelseledamot Camfil AB, ett ledande globalt luftfilterföretag med en omsättning över 6 Mdr SEK. Övriga uppdrag: styrelseordförande i Atteviks Bil och i Trosa Stadshotell.

Mats Lönnqvist, styrelsemedlem 2015-2021. Bedriver sedan 1976 investeringsverksamhet i bolaget Värdeinvest. Är just nu ordförande för Thunderful Group. Mats yrkesmässiga bakgrund är som ekonomi- och finansdirektör i ett antal större svenska koncerner, bland annat Securum, Esselte, SAS och PostNord.

Pär Svärdson, grundare och vd av nätapoteket Apotea.se samt även grundare av nätbokhandeln Adlibris.

Anders Eriksson, styrelsemedlem 2016-2021. Har mer än 20 års erfarenhet som analytiker och global analyschef på SEB, mer specifikt inom aktie- respektive kreditanalys. Anders är utbildad civilingenjör i Industriell ekonomi från Linköpings Tekniska Högskola och bedriver sedan 2016 egen investeringsverksamhet.

IBC SOLAR AG, en ledande global leverantör av solceller, energilagring och elbilsladdning. Produktsortimentet omfattar solelparker och solcellsanläggningar till företag och hushåll. IBC SOLAR arbetar med ett nätverk av Premium Partners och stöder dem genom det egna designprogrammet PV Manager, för planering av solelanläggningar. IBC SOLAR AG grundades av Udo Möhrstedt i Bad Staffelstein, Tyskland 1982, som fortfarande är ordförande i bolaget. Företaget har en internationell närvaro med regionala företag, försäljningskontor och partnerföretag i mer än 30 länder.

Personalägande

Under första kvartalet 2019 bjöd Solkompaniet in alla medarbetare att köpa teckningsoptioner i bolaget och det betyder att bolaget idag har medarbetare eller tidigare medarbetare som är aktieägare. Under 2021 bjöd Solkompaniet igen in alla medarbetare att köpa teckningsoptioner i bolaget.

Läs mer om oss, vår historia och varför vi jobbar med solel!