SolkompanietOm ossStyrelse och ägare

Styrelse och ägare

Styrelse

Johan Bergström, styrelseordförande sedan 2022, styrelsemedlem sedan 2020. Johan har bakgrund som managementkonsult från McKinsey & Company, där han fokuserade på sjukvård och private equity. Johan Bergström är vd för AxSol inom koncernen Axel Johnson. Johan är Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och MFA från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm.

Johan Öhnell, styrelsemedlem sedan 2014, styrelseordförande mellan april 2014 - oktober 2017 samt januari 2019 - februari 2022. Vd för bolaget oktober 2017 - december 2018 och nu Senior Advisor i Solkompaniet och ansvarig för Solelkommissionen. Civilekonom från Uppsala Universitet som startat och varit vd på Telge Energi i 16 år. Övriga uppdrag: Vice ordförande i Ekobanken och ordförande i Telge Energi Vind ekonomisk förening.

Lars Hedström, grundare, styrelsemedlem och vice vd. Har doktorerat på KTH och är civilingenjör från Tekniska Högskolan i Linköping. Lars har arbetat med solceller sedan 2002, först i bolaget Switchpower och sedan i Solkompaniet. Lars var Solkompaniets vd fram till oktober 2017.

Linn Ansved, styrelsemedlem sedan 2021. Civilingenjör från Uppsala universitet med fokus på computer science och ekonomi. Hon har tidigare jobbat på McKinsey & Company med fokus på sjukvård, private equity och automotive och jobbar för närvarande som Investment Managar på AxSol.

Jesper Petersson Hemstad, styrelsemedlem sedan 2021. Jesper är vd för Ovacon och har utöver det styrelseuppdrag i privatägda bolag inom entreprenad och fastigheter. Han har tidigare varit managementkonsult på Accenture och Navigio. Jesper är civilekonom från Linköpings Universitet.

Axel Alm, extern vd sedan 2019. Filosofie magister från Åbo Akademi med fokus på miljö- och marin biologi. Axel har tidigare arbetat som vd på bolag inom miljöteknik. Han började som säljchef på Solkompaniet 2017 och tog sedan över rollen som vd.

Elsa Björklund Jonsson, adjungerad styrelsemedlem. CFO på Solkompaniet.

Ägare

AxSol, majoritetsägare i Solkompaniet. AxSol är Axel Johnsons yngsta koncernbolag, som startades 2020 för att samla koncernens investeringar i ledande nordiska företag inom solenergisektorn. Axel Johnson är en ledande familjeägd koncern i snabb förnyelse. Utifrån koncernens förnyelsemål 10/50 ska hälften av verksamheten inom koncernen om tio år vara sådant som inte görs inom Axel Johnson idag. Satsningen på AxSol och solenergi är en del av det förnyelsearbetet.

Solkompaniet har även följande större delägare:

Petter Sjöström, grundare och projektutvecklare. Civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg och fil kand i biologi från Linköpings Universitet. Har arbetat med solceller sedan 2002, först i bolaget Switchpower och sedan i Solkompaniet.

Lars Hedström, grundare, styrelsemedlem och vice vd. Har doktorerat på KTH och är civilingenjör från Tekniska Högskolan i Linköping. Lars har arbetat med solceller sedan 2002, först i bolaget Switchpower och sedan i Solkompaniet. Lars var Solkompaniets vd fram till oktober 2017.

Johan Öhnell, styrelsemedlem sedan 2014. Vd för bolaget oktober 2017 - december 2018 och sedan 1 januari 2019 åter igen ordförande med ansvar för Solelkommissionen och särskilt fokus på affärsutveckling. Civilekonom från Uppsala Universitet som startat och varit vd på Telge Energi i 16 år. Övriga uppdrag: Vice ordförande i Ekobanken och ordförande i Telge Energi Vind ekonomisk förening.

Axel Alm, extern vd sedan 2019. Filosofie magister från Åbo Akademi med fokus på miljö- och marin biologi. Axel har tidigare arbetat som vd på bolag inom miljöteknik. Han började som säljchef på Solkompaniet 2017 och tog sedan över rollen som vd.

Johan Markman, civilingenjör i industriell ekonomi och organisation från KTH. Delägare och styrelseledamot Camfil AB, ett ledande globalt luftfilterföretag med en omsättning över 6 Mdr SEK. Övriga uppdrag: styrelseordförande i Atteviks Bil och i Trosa Stadshotell.

Mats Lönnqvist, styrelsemedlem 2015-2021. Bedriver sedan 1976 investeringsverksamhet i bolaget Värdeinvest. Är just nu ordförande för Thunderful Group. Mats yrkesmässiga bakgrund är som ekonomi- och finansdirektör i ett antal större svenska koncerner, bland annat Securum, Esselte, SAS och PostNord.

Pär Svärdson, grundare och vd av nätapoteket Apotea.se samt även grundare av nätbokhandeln Adlibris.

Anders Eriksson, styrelsemedlem 2016-2021. Har mer än 20 års erfarenhet som analytiker och global analyschef på SEB, mer specifikt inom aktie- respektive kreditanalys. Anders är utbildad civilingenjör i Industriell ekonomi från Linköpings Tekniska Högskola och bedriver sedan 2016 egen investeringsverksamhet.

IBC SOLAR AG, en ledande global leverantör av solceller, energilagring och elbilsladdning. Produktsortimentet omfattar solelparker och solcellsanläggningar till företag och hushåll. IBC SOLAR arbetar med ett nätverk av Premium Partners och stöder dem genom det egna designprogrammet PV Manager, för planering av solelanläggningar. IBC SOLAR AG grundades av Udo Möhrstedt i Bad Staffelstein, Tyskland 1982, som fortfarande är ordförande i bolaget. Företaget har en internationell närvaro med regionala företag, försäljningskontor och partnerföretag i mer än 30 länder.

Personalägande

Under första kvartalet 2019 bjöd Solkompaniet in alla medarbetare att köpa teckningsoptioner i bolaget och det betyder att bolaget idag har medarbetare eller tidigare medarbetare som är aktieägare. Under 2021 bjöd Solkompaniet igen in alla medarbetare att köpa teckningsoptioner i bolaget.

Läs mer om oss, vår historia och varför vi jobbar med solel!