Politik och regelverk
Solelkommissionen – bättre förutsättningar för egen solel
Som en del av att bygga det hållbara samhället försöker vi se till att lagstiftningen inte stoppar hållbara initiativ som egen solelproduktion. Därför har vi tagit initiativ till Solelkommissionen, ett nätverk av företag som idag består av HSB, IKEA, Telge Energi, Solkompaniet och Vasakronan.
Solelkommissionen anser att vi bör tillvarata solens energi och att alla bör ha rätt att producera sin egen solel, oberoende av var man bor, hur fastigheterna ägs eller vilken verksamhet som bedrivs i dessa. För att det ska bli praktiskt möjligt krävs en förändrad lagstiftning som ger elkunder, privata såväl som företag, enkla och långsiktiga förutsättningar att bli egna solelproducenter.
Om våra förslag genomförs menar vi att det är fullt möjligt att år 2030 producera tio procent av Sveriges elbehov med energi från solen – en elproduktion som använder befintliga tak, finansieras av elkunderna och som kan byggas utan investeringsstöd. Det gäller bara att vi sätter igång omedelbart.
När vi startade 2015 fanns inte solel ens med i lagen om skatt på energi, vilket gjorde att de som ville investera i solel inte visste vilket värde solelen hade. Vad skulle räknas som småskaligt? Vilka hyresgäster fick använda solelen? Och kunde man sälja sitt överskott eller blev man elbolag då?
De senaste fyra åren har regelverken förbättrats kraftigt för kundägd solel. En kort sammanfattning:
- Nu finns skattefriheten för egenförbrukning av solel upp till 500 kW inskriven i lagen om skatt på energi.
- För fastighetsägare med många byggnader är begränsningen på 255 kW per juridisk person borttagen i juli 2017, vilket gör att man kan bygga hur många solelanläggningar man vill, så länge som de inte är större än 255 kW. Det innebär en solelproduktion på ca 240 000 kWh/år per anläggning.
- För de fastighetsägare som har mer än 500 kW totalt sätts energiskatten ner från 35,3 öre till 0,5 öre, det vill säga mer av en symbolisk energiskatt.
- Det går att sälja överskottet som uppstår vissa timmar vid solelproduktionen utan att bli betraktad som elbolag och förlora energiskattebefrielsen på den el man förbrukar själv. Villkoret är att anläggningen är max 500 kW.
- Det går att sälja solel till sina hyresgäster utan betala energiskatt så länge som elen inte går ut på det allmänna elnätet.
Solelkommissionens fokusfrågor 2020
Förutsättningarna för solel har verkligen förbättrats. Några frågor finns kvar att lösa. Vi som arbetar med Solelkommissionen har valt att fokusera på de som vi anser viktigast just nu.
Johan Öhnell, Solelkommissionens initiativtagare, berättar om fokusfrågorna för 2020 på tre minuter. Inspelningen är från ett webbinarium i april. Vill du se även våra riksdagspolitiker och få deras syn på frågorna? Du kan se hela webbinariet här.
För dig som vill hänga med i vad som händer kring regelverksfrågorna som rör solel följ gärna @johanohnell på twitter.
Fyra steg till ökad utbyggnad av solenergin i Sverige
Solelkommissionen anser att förändringar är särskilt viktiga för en snabb och kostnadseffektiv utbyggnad av Sveriges solelproduktion: