SolkompanietNyheterAxSol majoritetsägare i Solkompaniet: investerar i genombrott för storskalig solel

AxSol, Solkompaniet

Axel Johnsons solenergi-bolag AxSol fortsätter att satsa på svenska solelbolag och blir i samband med en nyemission majoritetsägare i Solkompaniet. Den gemensamma ambitionen är att leda utvecklingen på den svenska marknaden för storskalig solel, som förväntas mångdubblas under kommande år.

AxSol investerade ursprungligen i Solkompaniet våren 2020 och går nu i samband med en nyemission upp som majoritetsägare. Solkompaniet är redan nu marknadsledande inom takbaserad solel till företag och byggande av solparker och har under de senaste två åren dubblat sin omsättning.

Idag står sol för omkring en procent av Sveriges elproduktion. Men tillväxttakten är högre än för något annat energislag och Energimyndigheten förutspår i sin kortsiktsprognos nära en fyrdubbling under perioden 2020-2024.

- Vi ser att den prognosen är i underkant i förhållande till den efterfrågan vi möter och hur starkt det ekonomiska caset för sol är idag. Vår målbild är att solel ska vara minst tio procent av Sveriges elproduktion år 2030. Att vi som samhälle snabbt behöver öka den förnybara elproduktionen för att klara elektrifiering och gröna industrisatsningar är väl känt. Det är dags att vi skalar upp solelproduktionen i Sverige, både på tak och på mark, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet.

Genom kapitalförstärkningen kan Solkompaniet ytterligare accelerera sin projektutveckling av stora solelparker. Solkompaniet har redan medverkat i etableringen av flertalet av Sveriges hittills största solelparker.

- Solelparker för storskalig elproduktion står inför ett genombrott i Sverige och med Axsol som huvudägare, våra medarbetares djupa kompetens och 20 års branscherfarenhet har vi alla möjligheter att leda utvecklingen, säger Axel Alm.

-  Solkompaniet är en marknadsledande aktör inom sina segment, med ett mycket starkt team, en marknadsledande kunskap och en långsiktig strategisk samsyn med AxSol. Vi är övertygade om att vi hittills bara har skrapat på ytan av den potential som finns inom storskalig solenergi, och vill vara med och driva utvecklingen under kommande år och årtionden, säger Johan Bergström, vd på AxSol.

För mer information:
Johan Bergström, vd AxSol, 070-992 39 08, johan.bergstrom@axeljohnson.se
Axel Alm, vd Solkompaniet, 0768-53 58 79, axel.alm@solkompaniet.se

Fakta:

I Sverige använder vi 140 TWh el per år, källa: Energimyndigheten.

Elproduktion i Sverige 2021

Om AxSol

AxSol är Axel Johnsons yngsta koncernbolag, som startades 2020 för att samla koncernens investeringar i ledande nordiska företag inom solenergisektorn.

Axel Johnson är en ledande familjeägd koncern i snabb förnyelse. Utifrån koncernens förnyelsemål 10/50 ska hälften av verksamheten inom koncernen om tio år vara sådant som inte görs inom Axel Johnson idag. Satsningen på AxSol och solenergi är en del av det förnyelsearbetet.
http://www.axsol.se/

Om Solkompaniet
Solkompaniet är marknadsledande inom solel till företag i Sverige och har 20 års erfarenhet i branschen. Solkompaniet har byggt några av landets största tak- och markinstallationer. Verksamheten omsatte år 2021 450 MSEK och växte från 100 till 180 medarbetare. Kärnverksamheten är design och installation av solelinstallationer och utöver det bidrar Solkompaniet med strategisk rådgivning och utbildning inom hållbarhet och solel. Dotterbolaget IBC SOLAR är återförsäljare av tyska IBC SOLAR:s kvalitetssäkrade solelprodukter till lokala och regionala installatörer i Sverige. Solkompaniets verksamhet styrs av starka värderingar och grundprinciperna säkerhet, kvalitet och produktivitet – alltid i den ordningen. www.solkompaniet.se

Nyhetsbrev

Vill du få uppdateringar om solceller på mark och tak, nya projekt och nyheter inom solelmarknaden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

Solelpark_Foto Solkompaniet
Nyheter
Pressmeddelanden
Park
Storskalig solel
2023-03-02

Solkompaniet och Bouygues Energies & Services i samarbete för svensk solkraft

Utbyggnaden av den svenska solkraften står i fokus när Solkompaniet ingår ett partnerskap med franska Bo...
Solelpark_Foto_Solkompaniet
Nyheter
Pressmeddelanden
Park
2022-11-14

Solkompaniet och Polhem Infra i gemensam satsning på utveckling av solkraftsparker

Solkompaniet och Polhem Infra har tecknat ett ramavtal i syfte att projektera, utveckla och bygga storsk...
Att-bygga-en-solelpark
Nyheter
Pressmeddelanden
Mark
Park
2022-09-20

Solkompaniet och Niam samarbetar i miljardsatsning på solparker

Solkompaniet har ingått ett ramavtal med Niam genom infrastrukturfonden Niam Infra Fund för att utveckla...