Kristin-Melsnes-och-Axel-Alm-Varberg-Norra-810×405

Solelparken utanför Varberg är nu klar att tas i bruk. Ägare är norska Solgrid och Solkompaniet har projekterat och byggt solelparken. Med sina närmare 9000 tvåsidiga solpaneler blir den störst i sitt slag i Sverige.

Solgrid har satsat på nästa generations solceller. För att nyttja marken maximalt har dubbelsidiga solpaneler använts i parken, som har en installerad effekt om totalt 4,8 megawatt. Det gör den till den största solelparken i Sverige med den nya tekniken. Den kommer att öka produktionen med fyra procent jämfört med enkelsidiga solceller.

Den här sommaren och hösten har det varit rekordhöga priser på el, med elpriser som varit högre än föregående vinter. Solceller producerar mest el under årets ljusa månader. Men solelparker är fortfarande relativt ovanligt i Sverige. Solelen som produceras genom markanläggningar står endast för 0,1 procent av den totala elanvändningen. El från solelparker kommer enligt flertaliga prognoser öka snabbt de kommande åren.

- Sommarens och höstens höga elpriser visar med stor tydlighet att det behövs fler solelparker i Sverige. Vi är glada över att byggnationen av parken gått enligt plan. Det är också spännande att av en rad internationella aktörer som visat intresse för den svenska solelmarknaden så är det vi som norskt bolag som är först ut att bygga en solelpark i Sverige, säger Kristin Melsnes, vd på Solgrid.

Solkompaniet har över tio års erfarenhet av att bygga solparker i Sverige och byggde 2016 det som länge var Sveriges största solelpark just i Varberg. Den gången var det Varberg Energi som var kunden.

- Med parken utanför Varberg tillför vi ytterligare el där den behövs som bäst i elsystemet. Det går fort att bygga förnybart. Planeringen av den här parken påbörjades kring påsk i år. Den goda synligheten från E6:an skapar samtidigt ett intresse för att bygga ännu mer förnybar elproduktion i regionen, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet.

Fakta:

Solparken har en installerad effekt om totalt 4,8 megawatt och består av 8972 dubbelsidiga solcellspaneler på en yta av 8,6 hektar. Avtal om byggnation skrevs i slutet av mars, första leverans av solel in på elnätet var 1 oktober 2021. Den årliga solelproduktionen från parken motsvarar årsbehovet av el till 2500 elbilar som enbart körs på el.

För mer information:
Kristin Melsnes, vd Solgrid AS, + 47 952 95 342, kristin@solgrid.no
Axel Alm, vd Solkompaniet, +46 768 - 53 58 79, axel.alm@solkompaniet.se

Om Solgrid
Solgrid utvecklar, äger och driver solparker i industriell skala. Största ägaren i Solgrid är Østfold Energi , Akershus Energi och Mypower. Övriga ägare är EX3 Energy Sweden, Valinor och nyckelpersoner i Solgrid. Flera av nyckelpersonerna i bolaget har mer än 15 års erfarenhet av att utveckla, bygga och driva solparker i södra Europa. www.solgrid.no

Om Solkompaniet
Solkompaniet startade 2010 och är marknadsledande inom solel till företag i Sverige. Bolaget omsatte 2020 nära 300 MSEK. I projektbolaget projekterar, bygger och utför vi service på solelanläggningar på tak hos större fastighetsägare. Bolaget bygger även större solelparker. I vårt konsultbolag arbetar vi med förstudier, kartläggningar av fastighetsbestånd och strategisk rådgivning om teknik och regelverk kopplat till solel samt håller utbildningar. Dotterbolaget IBC SOLAR är återförsäljare av tyska IBC SOLAR:s kvalitetssäkrade solelprodukter till lokala och regionala installatörer i Sverige. www.solkompaniet.se

Se filmen om när Solkompaniet och Solgrid berättar om Sveriges största solelpark med bifacial-moduler

https://www.youtube.com/watch?v=BD9F2CHGLc8

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad på senaste nytt inom solelmarknaden!
Samtycke(Obligatoriskt)
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Följ oss!

Relaterade nyheter

Att-bygga-en-solelpark
Nyheter
Pressmeddelanden
Solceller på mark
Solparker
2022-09-20

Solkompaniet och Niam samarbetar i miljardsatsning på solparker

Solkompaniet har ingått ett ramavtal med Niam genom infrastrukturfonden Niam Infra Fund för att utveckla...
NREP-Logicenters
Pressmeddelanden
Solceller på tak
2022-05-11

Press release: The Nordic region’s largest sunroof – Swedish Solkompaniet builds 8,9 MW solar PV roof for NREP, Logicenters and Axfood

Nordic Real Estate Partners NREP and their logistics branch Logicenters is once again to build the large...
AxSol, Solkompaniet
Pressmeddelanden
2022-03-01

AxSol majoritetsägare i Solkompaniet: investerar i genombrott för storskalig solel

Axel Johnsons solenergi-bolag AxSol fortsätter att satsa på svenska solelbolag och blir i samband med en...
+

Har du en lämplig yta för att sätta upp solceller?

Med kunden i fokus levererar vi kvalitetssäkrade tjänster och produkter för långsiktig hållbarhet. Kontakta oss idag!

Kontakta oss