Project

Solenergi givet i världsledande innovationsmecka

Uppsala Science Park är en av Sveriges främsta innovationsmiljöer. Här samlas över 150 företag från näringsliv, offentlig verksamhet och akademi, alla med livskraftiga idéer. Framför allt är det inom branscherna bioteknik, materialvetenskap, medicin och IT som dessa företag är aktiva. Även stödfunktionella bolag med fokus på investering, rådgivning, juridik och utveckling finns dock för att skapa den bästa möjliga miljön för spännande aktörer. Under åren som vetenskapsparken har varit aktiv så har flera av Sveriges hetaste företag inom tech-branschen bildats just här. 

Parken växer och när Vasakronan under 2018 påbörjade planeringen av det senaste tillskottet, Celsius, så bestämde man att det skulle vara en solcellsanläggning på tak och fasad. Solkompaniet blev de som fick ansvar för installationen som skedde under årsskiftet 2019/2020. Driftsättning planerades direkt till inflytt i de nya lokalerna under slutet av 2020. 

Fastigheten Celsius är en 10 000 kvadratmeter stor kontorslokal där framför allt Livsmedelsverket kommer att husera, både med kontor och avancerade laboratorium. Den flexibla byggnaden har flera ingångar i olika riktningar för att göra ytorna lättillgängliga. Det är en stor satsning för att driva attraktionskraften i Uppsala Science Park fortsatt framåt. Totalt har det investerats 900 miljoner kronor i parken på bara några år. Detta för att vara en världsledande samlingsplats för några av framtidens stora aktörer. 

Installationen som Solkompaniet genomförde består av 140,5 kilowatt på tak och 19,5 kilowatt på fasad.

Vasakronan del av Solelkommissionen

Vasakronan ett bolag som länge arbetat aktivt för solel. Visst du att de även ingår i Solelkommissionen?

Solkompaniet driver sedan 2015 initiativet Solelkommissionen, där förutom Vasakronan även HSB, IKEA och Telge Energi ingår. I Solelkommissionen jobbar vi för att skapa bättre förutsättningar för den svenska solelutvecklingen genom att ta fram lösningar som möjliggör mer kundägd solel.

Besök Solelkommissionens webbplats

Kund

Vasakronan

Storlek

160

År

2020

Ort

Uppsala