Project

Drönare för snabbare projektering på Kungsmässans tak

Under hösten 2020 har Solkompaniet genomfört en installation som täcker en tredjedel av taket på Kungsmässan i Kungsbacka. Anläggningen producerar 235 000 kilowattimmar solel om året vilket motsvarar att ladda 40 000 000 iPhones eller 3000 Teslabilar. 

Den starkaste motivationen för Aranäs AB, fastighetsägare, är att i framtiden bli klimatneutrala. En del i det målet är att så småningom bygga ut den nuvarande anläggningen till att täcka hela taket, vilket i så fall skulle generera 20% av mässans förbrukning.

Det är uppenbart att lokalproducerad fossilfri el kan ha stor effekt på de klimatutmaningar vi står inför. Det här är en milstolpe för Kungsmässan och Aranäs som vi hoppas ska medföra både ökad medvetenhet, minskad klimatpåverkan och minskade kostnader

säger Jessica Wikestam, kommunikation- och marknadschef på Aranäs AB. 

Visste du att Solkompaniet använder drönare för snabbare projektering? Förutom att det sparar tid så kan vi också, med hjälp av en särskild mjukvara, framställa både 2D och 3D-modeller. Där kan vi läsa ut både taklutningar, eventuella föremål eller fastigheter som skuggar och solriktningar. Detta använde sig våra projekterare av när de planerade anläggningen på Kungsmässans tak!

Läs mer om att använda drönare för projektering här.

Kund

Aranäs AB

Storlek

255

År

2020

Ort

Kungsbacka