Project

Solenergi givet i det världsledande innovationsmeckat

Uppsala Science Park är en av Sveriges främsta innovationsmiljöer. Här samlas över 150 företag från näringsliv, offentlig verksamhet och akademi, alla med livskraftiga idéer. Framför allt är det inom branscherna bioteknik, materialvetenskap, medicin och IT som dessa företag är aktiva. Även stödfunktionella bolag med fokus på investering, rådgivning, juridik och utveckling finns dock för att skapa den bästa möjliga miljön för spännande aktörer. Under de åren som vetenskapsparken har varit aktiv så har flera av Sveriges hetaste företag inom tech-branschen bildats just här. 

Parken växer och när Vasakronan 2018 påbörjade planeringen av det senaste tillskottet, Celsius, så bestämde man att det skulle vara en solcellsanläggning på tak och fasad. Solkompaniet blev de som fick ansvar för installationen som skedde under årsskiftet 19/20. Driftsättning planerades direkt till inflytt i de nya lokalerna under slutet av 2020. 

Celsius är en 10 000 kvadratmeter stor kontorslokal där framför allt Livsmedelsverket kommer att husera, både med kontor och avancerade laboratorium. Den flexibla byggnaden har flera ingångar i olika riktningar för att göra ytorna lättillgängliga. Det är en stor satsning för att driva attraktionskraften i Uppsala Science Park fortsatt framåt. Totalt har det investerats 900 miljoner kronor i parken på bara några år. Detta för att vara en världsledande samlingsplats för några av framtidens stora aktörer. 

 Installationen som Solkompaniet genomförde består av 140,5 kilowatt på tak och 19,5 kilowatt på fasad.

Solkompaniet driver tillsammans med bland andra Vasakronan initiativet Solelkommissionen. De jobbar med att skapa bättre förutsättningar för solelsinstallationer genom att påverka politiker så att de ändrar de lagar och regler som håller tillbaka branschen. Besök deras webbplats här.

Kund

Vasakronan

Storlek

160

År

2020

Ort

Uppsala