Solceller på tak

Taklampan-4

Einar Mattssons nollenergihus har solceller i bästa möjliga vinkel mot solen

BRF Taklampan består av två flerbostadshus, byggda av företaget Einar Mattsson, som ligger vid Hammarbyhöjden i Stockholm. Där bor de granne med det natursköna Nackareservatet och välkända Hammarbybacken. Husen är byggda med träfasad för att smälta in och harmonisera med sina omgivningar. Det mest intressanta med dessa husen är förstås att de är så kallade nollenergifastigheter. För att kunna titulera sig som detta så finns det mycket höga krav som måste uppfyllas. Dels så behöver värmeförlusten och elförbrukningen vara låga samtidigt som fastigheten på årsbasis genererar lika mycket energi som de förbrukar värme, varmvatten och fastighetsel. Därför var det viktigt vid uppförandet av husen att taken hade bästa möjliga förutsättningar för en solcellsanläggning.

Solkompaniets konsulter var tidigt med i projektet när husen planerades. På så sätt kunde takens utformning och takhuvars placering anpassas. Det gjorde att standardsolceller kunde användas när Solkompaniets montörer installerade anläggningen. Resultatet? En kostnadseffektiv solelanläggning, som ger intrycket av att ha integrerade och specialanpassade produkter. 

Framtidens fastighet 2017

Husen vann priset “Framtidens fastighet 2017” med juryns motivering:

- Till en fastighet som har gjort ett avtryck med en hållbar vision för framtiden. En fastighet som ur alla perspektiv har byggts med en stark framtidsvision. Fastigheten är hållbar, energieffektiv, har nytänkande teknik och ett hållbart miljötänk ur flera aspekter. Fastigheten skapar en användarvänlighet för människorna som vistas i och utanför fastigheten. En fastighet som är byggd för framtidens utmaningar helt enkelt.

Läs mer om projektet här.

Bor du i en bostadsrättsförening som är intresserade av att installera solceller? Se och hör hur de boende i BRF Fendern tänkte när de installerade solel under 2020.

Fakta om solelanläggningen

Taklampan-1
Taklampan-2
Taklampan-3