SolkompanietReferenserNollenergihotell i Stockholm 499,6 kW

Solceller på tak, Solcellsfasader

skanska_logotype_posblue
Nollenergihotell

Skandinaviens första nollenergihotell

Sedan Friends Arena och Mall of Scandinavia byggdes har trycket på besöksnäringen i Solna ökat markant. Efterfrågan på boendelösningar har varit betydligt större än utbudet. 2018 togs därför beslut om att expandera hotellverksamheten vid Arenastaden.

I februari 2021 färdigställs Nationalarenan 3, även känt som House of Choice. Huset är elva våningar högt och inrymmer hotellrum, långtidsboende samt Nordic Choice nya huvudkontor. Fabege som byggherre för projektet har tillsammans med White arkitekter och Skanska byggt detta helt unika hotell i Arenastaden i Solna. Vad gör då hotellprojektet i Solna så unikt?

Nollenergihotell på årsbasis

House of Choice som är en del av Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice Hotels kommer med sin unika arkitektur, byggteknik samt materialval klassas som Skandinaviens första nollenergihotell på årsbasis. För att klassas som nollenergihus gäller utöver kraven för passivhus även att egenproducerad el är lika stor, eller större än byggnadens energibehov på ett år!

- House of Choice är verkligen ett projekt i framkant där hållbara lösningar, till exempel solceller, har integrerats i arkitekturen och helheten, säger Nina Johansson, Solkompaniets projektledare

Solcellerna - en del av byggnadens naturliga estetik

Med kompetens och expertis inom solel har Solkompaniet varit med under hela projektet, från ett tidigt konsultskede till installation. Konsultarbetet har bland annat inneburit måttanpassning för solceller, ett effektivt utnyttjande av husets takytor samt beräkningar av skuggningspåverkan av omkringliggande hus. Solkompaniets konsulter har haft ett nära samarbete med White arkitekter.

Själva installationen av solcellerna täcker nu en yta om totalt 2 500 kvadratmeter. Solceller finns integrerade i hotellets tak, fasad samt glastaket som täcker hotellets ljusgårdar. Totalt är den installerade solcellseffekten 499,6 kilowatt.

För att möjliggöra maximal elproduktion har höga krav på solcellernas utformning ställts. Högeffektiva 400 watts- solceller från Sunpower har installerats på hotellets sågtandsformade tak – en utformning som möjliggör maximalt utnyttjad yta för solcellerna. På fasaden är solcellerna integrerade i glaspaneler i olika färg och form, något som bidragit till att solcellerna blivit en del av byggnadens naturliga estetik.

House of Choice är ett projekt som på många sätt visar att – tillsammans kan vi bygga det hållbara samhället – på riktigt!

Här kan du läsa mer om integrerade solceller.

House of Choice fick hedersomnämnande inom kategorin Årets anläggning i Solenergipriset 2022. Läs mer om House of Choices hedersomnämnande här

Fakta om solelanläggningen

  • Kund: Skanska
  • Storlek: 499,6 kilowatt
  • År: 2021
  • Ort: Solna, Stockholm

Se utsikten från taket!

House of Choice är ett projekt som på många sätt visar att vi tillsammans kan bygga det hållbara samhället – på riktigt!

Visste du förresten att House of Choice, som hotellet heter, blev utnämnd till Årets BREEAM-byggnad 2021? Det är vi mycket stolta och glada över! Läs mer om det här.

Se projektfilm

Se Sapas projektfilm om House of Choice här.

Lasse Olsson Photo-13299
Nollenergihotell-1
Nollenergihotell-2
House-of-Choice-2
3