Solceller på tak

Olofsson bil-1

Vi tittar redan nu på solceller på en annan fastighet som vi har och vi tror att det är el, framför allt, som vi kommer behöva framöver, och då tycker vi det känns bra att säkra upp med solceller."

Ulf Olofsson, vice koncernchef på Olofsson Bil.

Solelanläggning-Olofsson-Bil

Familjeägda Olofsson Bil investerar i solel

Olofsson Bil är ett familjeföretag som finns i Nynäshamn, Haninge och Nacka i Stockholm. Bolaget grundades 1966 och har idag cirka 170 anställda och säljer omkring 5 000 bilar årligen. Bolaget representerar fem bilmärken, vilka är Audi, Seat, Skoda, Volkswagen Personbilar och transportbilar samt begagnat. Bolaget har som ambition att vara i framkant i miljöarbetet och har genomfört en hållbarhetssatsning, där solceller är en del av satsningen. Solelanläggningen genererar cirka 190 000 kilowattimmar egenproducerad grön el per år och täcker cirka 1 000 kvadratmeter av deras tak.

- Vi har haft en ambition att vara i framkant när det gäller miljötänk. Vi har en hållbarhetssatsning som vi har gjort i företaget och då kändes det naturligt att halka in på solceller. Just för att värna om miljön, men också att spara pengar. Den korta pay off-tiden och känslan av att man gör något för miljön, gjorde att det var ganska enkelt att ta det här beslutet, berättar Ulf Olofsson, vice koncernchef på Olofsson Bil.

Olofsson Bil har som policy när de gör stora inköp att alltid ta in tre olika offerter från tre olika leverantörer, vilket de gjorde i det här fallet också. Sedan har de gjort en upphandling där de tittat på hur pass moderna anläggningar som solelbolagen levererar, vilken prestanda anläggningarna ger, vilket pris och så vidare. Olofsson Bil valde Solkompaniet då de tyckte att vi hade bäst utrustning för pengarna.

Ulf menar att processen har varit smidig då kommunen är positivt inställd till att man gör en sådan här satsning. Även för Ulf som projektledare har det varit en relativt enkel process då han menar att han har fått bra hjälp och support.

- Vi tittar redan nu på solceller på en annan fastighet som vi har och vi tror att det är el, framför allt, som vi kommer behöva framöver, och då tycker vi det känns bra att säkra upp med solceller. Jag tycker att vi har ett ansvar som företagare att värna om miljön och jag tycker att det här är ett ganska smart sätt att visa det på. Jag skulle vilja att fler anammar idén om solceller, absolut, för det är en kort pay off-tid på det och det är en långsiktigt hållbar lösning.

Fakta om solelanläggningen

Solkompaniet på besök hos Olofsson Bil i Haninge

Olofsson Bil är ett familjeföretag som finns i Nynäshamn, Haninge och Nacka i Stockholm. Bolaget grundades 1966 och har idag cirka 170 anställda och säljer omkring 5 000 bilar årligen. Olofsson Bil har som ambition att vara i framkant i miljöarbetet och har genomfört en hållbarhetssatsning, där solceller är en del av satsningen. Solelanläggningen genererar cirka 190 000 kilowattimmar egenproducerad grön el per år och täcker cirka 1 000 kvadratmeter av deras tak.