SolkompanietReferenserSolpark Varberg Norra 4,8 MW

Solpark, Solceller på mark

Solgrid-logo

”Både er kompetens och erfarenhet var anledningen till att vi ansåg er vara en bra partner att samarbeta med.”

Kristin Melsnes, vd på Solgrid A/S

DJI_0097 (2)

Sveriges då största solelpark med tvåsidiga paneler, Varberg

Norska Solgrid, som äger parken, har satsat på nästa generations solceller. För att nyttja marken om 8,6 hektar maximalt har närmare 9 000 dubbelsidiga solpaneler, så kallade "bifacial"-moduler använts i parken. De dubbelsidiga panelerna kommer att öka produktionen med fyra procent jämfört med enkelsidiga solceller. Den installerade effekten är totalt 4,8 megawatt. Den årliga solelproduktionen från parken motsvarar årsbehovet av el till ca 2500 elbilar som enbart körs på el.

Tvåsidiga moduler

Det som skiljer tvåsidiga moduler från ensidiga är att baksidan har ersatts av ett genomskinligt material så att solenergi kan tas upp från två håll, eftersom ljuset reflekteras av marken.

El från solelparker kommer enligt flertaliga prognoser öka snabbt de kommande åren. Sommarens och höstens höga elpriser visar att det behövs fler solelparker i Sverige.

– Sommarens och höstens höga elpriser [2021] visar med stor tydlighet att det behövs fler solelparker i Sverige. Vi är glada över att byggnationen av parken gått enligt plan. Det är också spännande att av en rad internationella aktörer som visat intresse för den svenska solelmarknaden så är det vi som norskt bolag som är först ut att bygga en solelpark i Sverige, säger Kristin Melsnes, vd på Solgrid.

Med parken utanför Varberg tillförs ytterligare el där den behövs som bäst i elsystemet. Det går fort att bygga förnybart. Planeringen av den här parken påbörjades kring påsk 2021 och första leverans av solel in på elnätet var 1 oktober 2021. Den goda synligheten från E6:an skapar samtidigt ett intresse för att bygga ännu mer förnybar elproduktion i regionen.

Fakta om Varberg Norra

Läs mer om projektet

Läs också om en annan solelpark som vi byggde 2016 i Varberg - Solsidan åt Varberg Energi >>

Se filmen där Solkompaniet och Solgrid berättar om Sveriges då största solelpark med bifacial-moduler.

Invigning av solparken Varberg Norra

Solparken har en installerad effekt om totalt 4,8 megawatt och består av 8972 dubbelsidiga solcellspaneler på en yta av 8,6 hektar. Avtal om byggnation skrevs i slutet av mars, första leverans av solel in på elnätet var 1 oktober 2021. Den årliga solelproduktionen från parken motsvarar årsbehovet av el till 2500 elbilar som enbart körs på el. Se filmen där Solkompaniets vd Axel Alm och Solgrids vd Kristin Melsnes pratar om parken och om samarbetet.

Hur bidrar solelparker till biodiversiteten?

I det här utdraget pratar vår vd Axel Alm om hur biodiversiteten kan öka med hjälp av solceller på mark.

Solkompaniet och Solgrid i Varberg.
Att-bygga-en-solelpark
Webb-810×405
Solelpark_Foto-Solkompaniet-3
Solpark-Varberg-Norra_Foto-Solkompaniet
Bifacial-moduler i solelparken Varberg Norra