SolkompanietReferenserSolhagen i Torphyttan 502 kW

Solceller på mark

Linde energi
3-1

Solcellshjälte i Lindesberg

Längs riksväg 50 i Lindesbergs kommun har vi tillsammans med Linde Energi byggt en solpark som fått namnet Solhagen i Torphyttan. Den är byggd i en befintlig fårhage vilket kan låta konstigt med det är faktiskt ett sätt att bevara den biologiska mångfalden. Djuren kan beta på sina vanliga marker samtidigt som de kan söka både lä och skugga under panelerna. Dessutom så växer sig gräset starkare utan den starka solen vilket ger fåren ett mer näringsrikt gräs att beta av. 

Anläggningen består av 1400 solcellspaneler och är stor som en fotbollsplan till ytan. Den producerar runt 500 000 kilowattimmar om året och all el går det abonnera på för boende i trakten. På Linde Energis hemsida går det att följa i realtid hur mycket solel parken producerar både på daglig och månadsbasis.

När Länstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län skulle under år 2020 utse årets mest nytänkande solcellsanläggning bland cirka 70 sökande så gick titeln till just Torphyttan. Motiveringen för årets solcellshjälte lät såhär:

- Dessa vinnare har just byggt Örebro läns största solpark, Solhagen i Torphyttan bredvid riksväg 50 – i en befintlig fårhage. Om inte det vore tillräckligt nytänkande har de också för solparken en innovativ affärsmodell, där kunderna kan abonnera på en eller flera solpaneler till en fast kostnad. På så vis är det möjligt att få solel också för den som inte äger sin egen fastighet.

Vi bygger parker av alla storlekar, både stora och små. Här kan du läsa mer om solelparker generellt och vårt nya projekt Gigawattparken.

Bilderna är tagna av Linde Energi och Solkompaniet.

Fakta om solparken

  • Kund: Linde Energi
  • Storlek: 502 kilowatt
  • År: 2020
  • Ort: Lindesberg
Solhagen_LindeEnergi_2020-810×405
solhagen-i-torphyttan