SolkompanietReferenserGrönt tak med solel – mitt i Stockholm, SPP 33 kW

Solceller på tak

spp_logo
Storebrand-1

Grönt tak med solel - mitt i Stockholm

På Storebrand fastigheters tak i centrala Stockholm har Solkompaniet monterat upplutade solcellspaneler. Tankarna går till en urban solcellspark eftersom solcellerna samsas med en bädd av sedumörter. SPP, som är en del av Storebrand, jobbar aktivt med att bygga solceller på alla de fastighetstak som har goda förutsättningar. De strävar efter att i största möjliga mån bli ett fossilfritt företag och ser solceller som en stark investering. På sikt så känns det som en säkerhet att kunna stå emot framtida elprishöjningar, berättar deras fastighetsutvecklare Henrik Svensson. 

SPP tilldelades ett hedersomnämnande vid utnämningen av årets anläggning i samband med 2017 års Solenergipris. Så här lät juryns motivering: 

- Många tak används egentligen inte till någonting annat än att skydda byggnaden, men på nya byggnader kan det finnas ytterligare krav. Gröna tak kan exempelvis ge poäng i certifieringar samtidigt som takmonterade solceller ger fördelar för energiprestanda – båda funktionerna behövs i den framtida hållbara staden. Taket på Vasagatan 10, med solceller monterade på ett grönt tak, är ett utmärkt exempel på att dessa krav inte behöver vara motstridiga.

Forskning kring gröna tak och solceller

Visste du att Solkompaniets konsulter drivit en studie inom Energiforsk där vi tittade just på att kombinera sedumtak med solceller? Studien kom fram till att olika takmaterialen inte behöver konkurrera med varandra, utan snarare kan kombineras smart för att skapa synergieffekter. Läs rapporten: Solceller på svarta, vita och gröna tak 

Fakta om solelanläggningen

  • Kund: SPP
  • Storlek: 33 kilowatt
  • År: 2017
  • Ort: Stockholm
Storebrand-2
Storebrand-3