Elbilsladdning

Laddplatser för elbilar – utmaning och möjlighet

Antalet elektrifierade bilar ökar kraftigt i Sverige och de väntas stå för hälften av nybilsförsäljningen inom bara några år. Laddningen för alla dessa elbilar och hybrider visar på utmaningar, men också på flera möjligheter för fastigheten. Att kunna erbjuda anställda, kunder och boende bra möjligheter till laddning ökar servicenivån och värdet på fastigheten oavsett om verksamheten är kommersiell eller till för boende. Att installera laddboxar innebär ett ökat eluttag i fastigheten. Med en professionell installation behöver det inte leda till ett högre effektuttag eller högre elnätskostnader. Denna så kallade lastbalansering inom fastigheten kan både automatiseras eller styras om du gjort rätt installation och använt dig av rätt produkter. Vi på Solkompaniet arbetar med marknadens bästa fabrikat för att kunna erbjuda en bra helhetslösning för din BRF, bostadsrättsförening och ditt företag.

Stöd till elbilsladdning

Just nu är det extra fördelaktigt att satsa på elbilsladdning. Det finns ett statligt stöd, så kallat “Klimatklivet”, för att gynna utbyggnaden av laddinfrastruktur på upp till 50 % med ett maxbelopp på 15 000 kr per laddningspunkt. Investeringsstödet riktas till organisationer, företag, kommuner, stiftelser, samfälligheter och föreningar som vill installera laddningspunkter som ska användas av dem själva.

Läs mer om stödet Klimatklivet hos Naturvårdsverket
Läs mer om att göra en ansökan om stöd för laddningsstationer

Framtidssäkra din bostadsrättsförening och ditt företag med laddstationer

Vi på Solkompaniet är gärna med och hjälper dig kring hur en satsning på laddplatser och lastbalansering kan se ut i er bostadsrättsförening eller på ditt företag. Hör av dig till oss för installation av laddstolpar. Kontakta oss!

Vi på Solkompaniet är gärna med och hjälper dig kring hur en satsning på laddplatser och lastbalansering kan se ut i er fastighet. Hör av dig till oss för installation av laddstolpar. Kontakta oss!

Elbilslandet – laddinfrastruktur på Gotland

Vi på Solkompaniet erbjuder också konsultation och rådgivning kring utbyggnaden av laddinfrastruktur för elbilar och vänder oss till bostadsrätter och företag. Under tre år drev vi till exempel projektet Elbilslandet Gotland. Sommaren 2014 påbörjade vi arbetet med att skapa projektet, med delfinansiering från Energimyndigheten. Målet var att göra det lika enkelt och flexibelt att köra elbil som traditionell bil på Gotland. Tjugo laddstationer installerades och det blev möjligt att hyra elbilar hos Europcar och Visby Gästhamn. Det blev succé! Hela 56 % tyckte att upplevelsen av elbilen var bättre än en traditionell bil. Sommaren 2015 utökades därför laddmöjligheterna med fler normalladdare och snabbladdare i Fårösund, Visby och Hemse. Tillsammans med de tidigare laddarna gjorde de ön till Sveriges laddningstätaste region – Gotland är numera ett riktigt elbilsland!

Elbilar står inför sitt stora genombrott i samhället, och det kommer ständigt nya bilmodeller och laddstolpar med bättre prestanda och attraktivare priser. Vi har unika erfarenheter efter att ha byggt Elbilslandet Gotland, både när det gäller regional planering, teknikval och installation, och vi ser fram emot att bidra med vår kunskap så att hela Sverige kan bli ett Elbilsland.

Bland annat hjälper vi bostadsrätter och företag med att:

  • Identifiera hur elbilar passar in i olika organisationer.
  • Ta fram strategier för laddinfrastruktur, lokalt såväl som regionalt.
  • Välja laddutrustning utifrån behov av betallösning, laddeffekt samt effektstyrning.

Hör gärna av dig till oss, så berättar vi mer!

Besök elbilslandet.se