Laddinfrastruktur

Utbyggnad av laddinfrastruktur för elbilar

Elbilar är idag inte längre endast ett storstadsfenomen. Elbilar används flitigt i stora delar av landet. Hybridbilar är i majoritet, men rena elbilar kommer också starkt. I takt med att laddinfrastrukturen förbättras i Sverige vågar också många fler konsumenter välja elbilar.

Vi på Solkompaniet erbjuder konsultation och rådgivning kring utbyggnaden av laddinfrastruktur för elbilar. Under de senaste åren har antalet laddstationer och laddstolpar ökat markant i landet, vilket också har gjort att elbilar och hybrider fortsätter att öka i popularitet.

Elbilslandet – laddinfrastruktur på Gotland

Sommaren 2014 påbörjade vi arbetet med att skapa Elbilslandet Gotland, med delfinansiering från Energimyndigheten. Målet var att göra det lika enkelt och flexibelt att köra elbil som traditionell bil på Gotland. Tjugo laddstationer installerades och det blev möjligt att hyra elbilar hos Europcar och Visby Gästhamn. Det blev succé! Hela 56 % tyckte att upplevelsen av elbilen var bättre än en traditionell bil. Sommaren 2015 utökades därför laddmöjligheterna med fler normalladdare och snabbladdare i Fårösund, Visby och Hemse. Tillsammans med de tidigare laddarna gjorde de ön till Sveriges laddningstätaste region – Gotland är numera ett riktigt elbilsland!

Elbilar står inför sitt stora genombrott i samhället, och det kommer ständigt nya bilmodeller och laddstolpar med bättre prestanda och attraktivare priser. Vi har unika erfarenheter efter att ha byggt Elbilslandet Gotland, både när det gäller regional planering, teknikval och installation, och vi ser fram emot att bidra med vår kunskap så att hela Sverige kan bli ett Elbilsland.

Bland annat hjälper vi till med att:

  • Identifiera hur elbilar passar in i olika organisationer.
  • Ta fram strategier för laddinfrastruktur, lokalt såväl som regionalt.
  • Välja laddutrustning utifrån behov av betallösning, laddeffekt samt effektstyrning.

Hör gärna av dig till oss, så berättar vi mer!
Besök elbilslandet.se