Solceller

Från Trelleborg i söder till Karesuando i norr – Solkompaniets solcellsanläggningar finns över hela landet. Oftast bygger vi större anläggningar åt fastighetsägare, företag och kommuner, men vi installerar även mindre system åt villaägare och lantbrukare, men då genom vår samarbetspartner Umeå Energi.

Vi ser solen som en viktig beståndsdel i ett svenskt hållbart energisystem, och brinner för att skapa de allra bästa anläggningarna åt våra kunder. Därför arbetar vi bara med ledande leverantörer och egen specialutbildad personal. Numera är vi störst på den svenska solcellsmarknaden och har fyra (snart sex!) team som åker landet runt och installerar solceller. Det är vi otroligt stolta över!

Vi bygger framförallt nätanslutna solcellssystem på tak, men också på marken och på fasader. Nedan kan du läsa mer om våra varierade anläggningar. Kontakta gärna oss om du vill veta mer.

Solcellsfasader

På bostadshuset Frodeparken i Uppsala är hela fasaden täckt med tunnfilmssolceller. Anläggningen ägs av Uppsalahem, och producerar runt 70 000 kWh solel per år. Vi var tidigt med och utredde förutsättningarna, för att sedan bygga anläggningen. Nu forskar vi på mätdata därifrån.

Lutande tak

Solcellsanläggningar på söderlutande tak ger högst produktion, medan lutningar mot öst och väst fördelar solelen jämnare över dagen. Här syns en av Sveriges största anläggningar med högeffektiva moduler (20,3% verkningsgrad!) som ägs av Akademiska Hus och Högskolan i Skövde.

Villor

Att täcka sitt villatak med solceller är bra för både plånboken och klimatet. I samarbete med Umeå Energi erbjuder vi villapaket av högsta kvalité till attraktiva priser. Här syns ett av våra större villasystem, på ett hus i Uppsala.

Bostadsrättsföreningar

Bostadsrättsföreningar är ofta långsiktiga fastighetsägare och har därmed goda förutsättningar att installera solceller, särskilt om de kan få skattereduktion för eventuell överskottsproduktion. Exempelvis byggde vi 56 kWt på taket till bostadsrättsföreningen Credit i Sundsvall.

Platta tak

Tvärtemot vad många tror byggs de mest kostnadseffektiva anläggningarna på platta tak, där de inte behöver fästas utan kan hållas på plats av tyngder. I Stockholms Hamn finns en av Sveriges största solcellsanläggningar, som producerar 200 000 kWh solel per år. All el används direkt i byggnaden.

Marksystem

Solcellsanläggningar på marken är fortfarande sällsynta i Sverige, då solcellerna som regel måste anslutas till en byggnad för att bli lönsamma. Men med rätt affärsmodell kan det bli bra ändå! Här syns en anläggning på strax över 300 kWt, som vi byggde åt Solel i Sala & Heby ekonomisk förening.

Carports

Att placera solceller ovanför elbilsladdare är ett smart sätt att både producera solel och visualisera organisationens hållbarhetsarbete. Tyresö Kommun byggde exempelvis en av landets första snabbladdare för elbilar, under en carport täckt med solceller.

Lantbruk

Vi märker tydligt att intresset för solceller bland lantbrukare är stort. Ofta finns massor av tillgängliga takytor, med bra lutning mot söder, och ett högt energibehov där solelen kan göra nytta.