Solceller på platta tak

Platta tak är väldigt lämpliga för solceller. I och med att solcellspanelerna inte behöver fästas, utan hålls på plats med hjälp av tyngder, går installationen extra snabbt.

Solceller för stora lokaler med platta tak

Ett platt och stort tak är optimalt för solelproduktion. Många industrilokaler, lager och hangarer har platta tak. Solceller är ett bra sätt för att minska elkostnaderna i dessa stora byggnader. Elen kan användas direkt i verksamheten; till maskiner, belysning, kyla och mycket annat. I Stockholms hamn finns en av landets största solcellsanläggningar som producerar 200 000 kWh solel per år. Elen används direkt i fastigheten och minskar driftkostnaden radikalt.

Solpaneler på extra stora tak

Genom att bygga riktigt stort sjunker kostnaden per installerad solcellsmodul. Det är alltså smart att bygga stort om ytan finns. På köpcentrumet Väla utanför Helsingborg är det solceller som kyler under varma sommarmånader. Där produceras det varje år närmare en gigawattimme solel varje år åt Skandia Fastigheter.

Gränsen på 500 kilowatt gäller inte för industrilokaler och serverhallar. På dessa fastigheter finns det därför ytterligare en anledning att bygga så stort som möjligt.

Sveriges största solelanläggning på tak

Rekord är till för att slås. År 2016 installerade Solkompaniet Sveriges största solcellsanläggning på tak för Skandia Fastigheter på Väla Centrum med en installerad effekt på 1,1 megawatt. År 2018 var det dags igen. När nätapoteket Apotea.se bygger en ny logistikpark i Morgongåva valde de att installera en solcellsanläggning på det platta taket med en installerad effekt om 1,5 megawatt. Elen som produceras lokalt på deras tak motsvarar hela deras årsbehov. Det tycker vi är riktigt klimatsmart!

År 2021 var det dags en tredje gång!  Den här gången blir anläggningen 5 megawatt i installerad effekt. Rekord är till för att slås, särskilt när de innebär mer förnybar el.

Solceller på stort tak. 5 megawatt i installerad effekt.

Så här går det till

Vi följer en tydlig process när vi bygger solel.

Se processen

Utvalda referenser - solceller på platta tak

Bild001

Prisad solelanläggning i Sundbyberg, 228,9 kW

Skanska

2022

Vi på Solkompaniet har installerat solel både på sedumtaket och på fasaden. Projektet är ett bra exempel på att flera värden kan kombineras med bra resultat; gröna tak, nyttjande av fasader och att samtidigt producera solel.
Västberga-1

Solelanläggning i Västberga 250 kW

Widriksson Logistik AB

2021

Widriksson Logistik AB är ett distributionsföretag med verksamhet i Stockholm, Västberga och i Göteborg som fokuserar på last mile-distribution, det vill säga den sista delen i transportledet. De transporterar bland annat vitvaror och möbler eller livsm...
IMG_1566-2

Solelanläggning i Solna Business Park 230 kW

Fabege

2021

I Solna Business Park har vi byggt en anläggning om 230 kilowatt i installerad effekt som blev klar vid årsskiftet 2021/2022. I de här filmerna berättar Alexander och Daniel om hur en typisk dag ser ut samt hur det går till på tak.
+

Har du ett platt tak att sätta upp solceller på?

Vill du och ditt företag också installera solceller? Solkompaniet guidar dig genom hela projektet – från start till installation, driftsättning och service. Kontakta oss redan idag om du har frågor och tankar kring solceller på platta tak!

Kontakta en expert